Osmanlı Tarihi (1876–1918) Deneme Sınavı Sorusu #721770

24 Temmuz 1908'de Osmanlı Devletin de II. Meşrutiyet ilan edildikten sonra  Avusturya'yı rahatsız eden ve Bosna-Hersek'i ilhak etmelerine yol açan gelişme aşağıdakilerden hangisidir?


Müslü­manlar ve Sırpların ortak olarak Bosna Hersek'in Osmanlı Devleti'nin bir parçası olduğunu ve kendi anayasaları olması gerektiğini savunmaya başlamaları

Müslüman ve Sırpların Meşruti yönetime geçen Osmanlı Devletine katılma talebinde bulunmaları

Osmanlı yönetimine eğemen olan İttahat ve Teraki Partisinin Bosna-Hersek yönetimine sürekli müdahale etmesi

II. Abdülhamid'in Avusturya'ya bir Nota vererek Bosna-Hersek'den derhal çekilmelerini istemesi

Rusların  Balkanlarda ki eğemenlik alanlarını genişletmek için Bosna-Hersek'i  topraklarına  katma isteği


Yanıt Açıklaması:

Avusturya yönetimi ile Müslümanların 1908 Ocak görüşmelerinin temelinde, işgal edilmiş toprakların Padişaha ait olduğu, Avusturya'nın geçici idareci olduğu düşüncesi vardı. Dini konularda padişahın, dolayısıyla hilafetin görüşü alınmalı idi. Bu tar tışmaların altın­da aynı zamanda II. Meşrutiyetin ayak izleri vardı. Musavat gazetesini s okunduğu her kah­vehane aynı zamanda II. Meşrutiyet taraftarı ve Bosnalı Müslümanların Avusturya'ya karşı duruşun merkezi halinde idi. 24 Temmuz 1908'de II. Meşrutiyet ilan edildiğinde, Müslü­manlar ve Sırplar ortak olarak Bosna Hersek'in Osmanlı Devleti'nin bir parçası olduğunu ve kendi anayasaları olması gerektiğini savunmaya başladılar. Bu durum, Avusturya'yı ra­hatsız etti ve 7 Ekim 1908'de Bosna-Hersek'in ilhakını açıkladı.

Yorumlar
  • 0 Yorum