Osmanlı Tarihi (1876–1918) Deneme Sınavı Sorusu #718748

Aşağıdakilerden hangisi İngilizlerin Mısırı İşgal etmeleri Karşısında Osmanlı Hükümdarı  II. Abdülhamit in gösterdiği tavır ve tepkilerden birisi değildir?


Hasan Fehmi Paşayı, Londra'ya göndererek diplomatik görüşmelerle bir sonuç almaya çalışılmıştır.

Diğer Avrupa devletlerinin desteği ile İngiltereye kamuoyu baskısı uygulayarak işgali sonlandırma çabası gösterilmiştir.

Osmanlı Devleti, bu vahim olayı sık sık  protesto ederek dünyada kamuoyu baskısı yaratmaya çalışmıştır.

İngiltereye karşı derhal savaş açarak Osmanlı orduları ve Mısır halkının savaşarak işgali önlemesi için çaba göstermiştir.

Padişah 24 Ekim 1885 Antlaşmasını  imzalamakla İngiltere'nin Mısır'daki varlığını resmen tanımak durumunda kalmıştır.


Yanıt Açıklaması:

İşgalden sonra izlenen politikalarda Osmanlı Devleti'nin temel amacı, Mısır'ı İn­giliz işgalinden kurtarmaktı. Bunun için, Osmanlı devlet adamları çok yerinde bir strateji belirleyerek İngiliz askerinin Mısır'ı tahliye etmesi için bir takvim belirlenme­sini, tüm diplomatik görüşmelerde ısrarla talep ettiler. II. Abdülhamid, İngiltere'ye karşı bir başka gücün desteğini alarak İngilizlerin Mısır'ı tahliye etmesini sağlamaya çalıştı. Büyük beklentilerle Londra'ya gönderilen Hasan Fehmi Paşa, 28 Nisan 1885 tarihinde geri çağrıldı. Böylece Paşa, çok önem verilerek görevlendirildiği Londra'daki diplomatik görüşmelerden bir sonuç alamadan geri döndü. Büyük beklentilerle Londra'ya gönderilen Hasan Fehmi Paşa, 28 Nisan 1885 tarihinde geri çağrıldı. Böylece Paşa, çok önem verilerek görevlendirildiği Londra'daki diplomatik görüşmelerden bir sonuç alamadan geri döndü. 24 Ekim 1885 Antlaşmasından kazançlı çıkan taraf, İngiltere olmuştur. Antlaşmayı imzalamakla İngiltere'nin Mısır'daki varlığını resmen tanıyan Padişahın Mısır üzerindeki egemenlik hakları önemli bir darbe aldı. Özellikle, Os­manlı Devleti ile birlikte İngiltere tarafından da Mısır'a bir yüksek komiser tayin edilmesi, İngiltere'nin Mısır'ı işgalini meşrulaştıran önemli bir madde idi. Doğru cevap D'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum