Osmanlı Tarihi (1876–1918) Deneme Sınavı Sorusu #714374

İstanbul Konferansı'nın devam ettiği sırada ön protokolü 15 Ocak 1877'de Peşte'de yapılan ve daha sonra anlaşmaya dönüşecek olan bir  protokol hazırlandı.Bu protokolün içeriği aşağıdaki hangi seçenekte doğru verilmiştir?


Bosna-Hersek Rusya'ya bırakılacak buna karşılık Rusya Balkanlarda Slavları desteklemeyecekti.

Avusturya Bosna-Hersek'i alacak,karşılığında ise Rusya bir Slav devleti kurmamak şartıyla Balkanlarda serbest kalacaktı.

Avusturya ve Rusya Balkanlardan Osmanlı devletini çıkarmak için güç birliği yapacaktı.

Balkanlardaki Bosna-Hersek Avusturya'ya,Sırbistan ve Karadağ da Rusya'ya bağlanacaktı.

Avusturya ve Rusya birlikte Osmanlı'ya savaş açacak,Balkan Slavları da kışkırtılarak İstanbul ve Boğazlar ele geçirilecekti.


Yanıt Açıklaması:

İstanbul Konferansı'nın devam ettiği sırada konferansın başarısız olması ihtimaline karşı devletler ikili görüşmelerini sürdürerek gelecekteki politikalarını belirleme yolunu aradılar. Özellikle Avusturya, konferansın sonuçsuz kalması halinde Rus­ya'nın harekete geçeceğini biliyordu ve bu durumdan en çok etkilenecek devlet­lerden birisi idi. Bunun için Rusya ile anlaşma yolunu araştırarak, onu Balkanlar'da durdurmak istiyordu. Rusya ise, muhtemel bir Osmanlı-Rus Savaşında Avusturya gibi bir mütteşke ihtiyaç duymaktaydı. Üç imparatorlar liginin diğer üyesi olan Al­manya da bu yakınlaşmayı destekledi. Bunun üzerine, Rusya'nın Balkanlar'daki askeri harekâtın sınırlama yapacak olan bir anlaşmanın ön protokolü 15 Ocak 1877 tarihinde Peşte'de yapıldı. Daha sonra anlaşmaya dönüşecek bu protokole göre, Avusturya Bosna- Hersek'i alacak karşılığında ise Rusya bir Slav Devleti kur­mamak şartıyla Balkanlarda serbest kalacaktı.

Yorumlar
  • 0 Yorum