Osmanlı´da İskan ve Göç Deneme Sınavı Sorusu #928477

Aşağıdaki bilgilerden hangisi Evlâd-ı Fâtihân teşkilâtlanması ile ilgili değildir?

 


Rumeli Yörükleri, Evlâd-ı Fâtihân adı altında bulundukları bölgelerde çeribaşıların idaresi altında birleştirilmiştir.

Savaşlara katılan eşkincilerin masrafları piyade, yamaklardan toplanan paralarla karşılanacak, barış zamanlarında bu paralar sınır kalelerinin muhafazasındaki askerler için devlet tarafından toplanacaktır.

Rumeli Yörüklerine tanınan bu vergi muafiyetleri Tanzimat Fermanı’nın ardından tamamen kaldırılmış, tümüne askerlik ve vergi mükellefiyeti getirilmiştir.

Evlâd-ı Fâtihân teşkilâtına bağlı Rumeli Yörük grupları doğrudan İstanbul’a bağlı bulundukları için gerek asker toplamada gerekse vergilemede önemli sorunlar çıkmaktadır.

Rumeli Yörük grupları bazı yerlerde sefere gitmek üzere doğrudan eşkinci olarak yazılmış ve bunlar savaşa katıldıklarında avarız-ı divaniye adı verilen vergilerden muaf tutulmuşlardır.


Yanıt Açıklaması:

Kötüye giden savaç ortamını düzeltmek ve bu anlamda savaşlardaki insan gücünü sağlamak amacıyla 1691 yılında Rumeli’deki Yörük grupları Evlâd-ı Fâtihân adı altında yeniden teşkilatlandırılmıştır. Yapılan düzenlemeler ile Rumeli Yörükleri, bu teşkilâtla bulundukları bölgelerde çeribaşıların idaresi altında birleştirilmiştir. Çeribaşılar bölgedeki asayişi sağlamak, savaş sırasında eşkinci defterlerini çıkarmak ve vergileri toplamakla görevliydiler. Çeribaşılardan ayrı olarak İstanbul’da oturan, devletle olan yazışmaları ve diğer işleri düzenleyen bir görevlisi daha vardı.

 

Yorumlar
  • 0 Yorum