Osmanlı´da İskan ve Göç Deneme Sınavı Sorusu #929455

Birinci Dünya Savaşı içerisinde gerçekleşen Rus-Alman savaşı esnasında Almanlara esir düşen Müslümanların oluşturduğu gruba Türk tarihinde ne ad verilir?


Nogay muhaciri

Üsera-yı muhacirin    

Şark mültecisi

Harikzade

Kahırzade


Yanıt Açıklaması:

Birinci Dünya Savaşı esnasında ocağını terk edip iç kesimlere çekilmek zorunda kalanlar Şark mültecisi şeklinde isimlendirilmiştir.

Osmanlı bürokratı yine savaş sebebiyle Milli Mücadele döneminde ocağını terk eden Güneyli veya Batı Anadolulu Türkü felaketzede veya harikzede şeklinde tanımlamıştır. Muhacir ise mülteci statüsünde gelip geri dönemeyen ve Osmanlı coğrafyasında yerleşen veya her iki devletin iznini alarak barış döneminde yerleşmek kastıyla gelen kişiler için kullanılan bir terimdir. Bu şekilde Balkanlardan, Kırım’dan ve Kafkaslardan gelenler muhacir olarak tanımlanabildikleri gibi Kırım ve Kafkaslardan gelenler “etnik “ grup kimlikleri ile de tanımlanabilmişlerdir. Bu çerçevede Nogay, Abaza, Çeçen, Çerkes, Gürcü veya Nogay muhaciri şeklinde tanımlanabileceklerdir.

Türk tarihinde üsera-yı muhacirin olarak tanımlanan bir grup vardır. Bunlar Rus ordusu saflarında savaşırken Almanlara esir düşen Müslümanlardır. Birinci Dünya Savaşı esnasında Almanlar bu gibi esirleri müttefiki Osmanlı’ya teslim edecektir. Osmanlı Devleti de bunları Anadolu’da iskâna tabi tutmuştur. Doğru yanıt B’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum