Otel İşletmelerinde Destek Hizmetleri Deneme Sınavı Sorusu #1174504

Aşağıdakilerden hangisi bütçenin kısıtlarından biridir?


Kısa sürede hazırlanması

Sadece geçmiş yıllara göre hazırlanması

Çevre şartlarına göre fazla esnek olması

Yönetimin yerini alabilmesi

Otomatik şekilde çalışması


Yanıt Açıklaması:

Bütçe kısa sürede hazırlanamaz. Bütçenin hazırlanması bazen birkaç ayı içeren uzun soluklu bir çalışmayı gerektirir. Zaman maliyetinin yüksekliği gibi kaygılarla bütçelemeye ayrılan zaman azaldıkça, bütçenin gerçekçi olması da o kadar güçleşecektir.

Bütçe tahminlere dayanır. Bütçenin iyi ya da kötü olması yapılan tahminlerin isabetli olup olmamasına bağlı olacaktır. Tahminlerin isabetli olması için geçmiş dönemlerin çok iyi analiz edilmesi, istatistik ve diğer tekniklerin en etkili şekilde kullanılması gerekir.

Bütçe değişen şartlara devamlı uyabilmelidir. Bütçenin değişen şartlara uyabilmesi için sürekli gözden geçirilmesi ve gerektiğinde üzerilerinde değişikliklerin yapılması gerekir.

Bütçe otomatik şekilde çalışmaz. Bütçenin başarısı, yapılan tüm çalışmaların bütçeye uyumlu ve bütçedeki değerlere ulaşma kaygısını taşıması ile mümkündür. İşletme çalışanlarının bütçe bilinci yükseldikçe bütçenin yol haritası olduğu fikri desteklenecek ve bütçe fonksiyonel bir şekilde kullanılabilecektir.

Bütçe yönetimin yerini almamalıdır. Bütçenin bir yönetim aracı olduğu unutulmamalıdır. Bütçe ne kadar akıllıca kullanılır ve çalışanlara yol gösterici olursa kendisinden beklenen faydaya da o kadar fazla ulaşılmış olur.

Yorumlar
  • 0 Yorum