Özel Eğitim Deneme Sınavı Sorusu #456779

Hangisi kurallar koyulurken dikkat edilmesi gereken ilkelerdendir?


Kurallar yönetim tarafından genel ibarelerle konulmalıdır.

Çocuklara kurallar listeleri dağıtılmalıdır.

Kurallar kesin sözcüklerden ve yasaklardan oluşmalıdır.

Çocukların kurallara uymaları ve alıştırma yapmaları için fırsat sunulmalıdır.

Kurala uymayan çocuklar cezalandırılmalıdır.


Yanıt Açıklaması:

Kurallar, yukarıda sözü edilen tutarlılığın sağlanabilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Okulöncesi eğitim ortamlarında kurallar oluşturulurken aşağıda sıralanan ilkelere dikkat edilmelidir.
• Kurallar, çocukların gelişimsel düzeyiyle uyuşmalıdır. Örneğin okulöncesi dönemindeki çocukların uzun sürelerle yerlerinden kalkmadan oturmalarını öngören bir kural, bu ilkeye uygun değildir.
• Kuralların önemi ve gerekçeleri konusunda çocuklar bilgilendirilmelidir. Hatta olanaklı olduğunda kuralların oluşturulması sırasında çocukların da görüşleri alınmalıdır. Böylece çocukların kuralları anlamlandırmaları kolaylaşacaktır.
• Kurallar gözlenebilir, ölçülebilir olmalı ve olumlu olarak ifade edilmelidir. Dolayısıyla nelerin yasak olduğu değil de nelerin yapılması gerektiği belirtilmiş olacaktır.
• Çok fazla sayıda kural koymaktan önemle kaçınılırken her kurala mutlaka uyulması sağlanmalıdır. Kurallara uymanın sağlanabilmesi için kurallara uygun davranışların ödüllendirilip kurallara uygun olmayan davranışların caydırılması gerekmektedir.
• Tüm çocukların, özellikle de özel gereksinimi olan çocukların, kurallara uygun davranış örnekleri görmeleri ve alıştırma yapmaları için fırsatlar sağlanmalıdır.
• Belirlenen kurallar çocuklara etkin biçimde iletilmelidir. Bu amaçla kural panoları oluşturulabilir ve kurallar ilk zamanlar her gün, giderek arada bir, uzun tatillerden sonra ve gerektikçe çocuklara anımsatılabilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum