Özel Gereksinimli Bireyler ve Bakım Hizmetleri Deneme Sınavı Sorusu #54017

Ali'ye yakın zamanda Otizm teşhisi konmuştur. Ali'nin anne-babası oldukça şaşkın ve telaşlıdır. Anne-baba ile görüşme yapmakta olan uzman sürekli otizm spektrum bozukluğu ile ilgili tıbbi terimler kullanmakta, ailenin cümlelerini neredeyse hiç duymamaktadır. Yukarıda anlatılan olay düşünüldüğünde uzmanların aileler ile görüşürken dikkat etmesi gereken noktalardan hangisine uyulmadığı görülmektedir?


Uzman anne babanın sözünü kesmeden dinlemelidir.
Uzman tartışmacı, eleştirel ve kendini savunan bir tavır sergilememelidir
Uzman aileye yapamayacağı bir konuda söz vermemelidir.
Uzman, anne babanın kaygılarını gidermek için uygun zamanlarda bireysel görüşmeler planlamalı ve gereksinim duyulan konularda gerekli bilgi sağlamak üzere çaba göstereceğini söylemelidir.
Anne babalar, herhangi bir konuda konuşurken öfkelendiğinde öğretmen sakinliğini korumalı ve uygun bir şekilde konuşmaya devam etmelidir

Yanıt Açıklaması: Uzman anne babanın sözünü kesmeden dinlemelidir. Uzman tartışmacı, eleştirel ve kendini savunan bir tavır sergilememelidir. Uzman aileye yapamayacağı bir konuda söz vermemelidir. Anne babalar, herhangi bir konuda konuşurken öfkelendiğinde öğretmen sakinliğini korumalı ve uygun bir şekilde konuşmaya devam etmelidir. Anne babalar öfkeliyken gerçek duygularını yansıtmayan sözler ya da cümleler kullanabilirler. Bu nedenle ailenin ifade ettikleri arasından not alınan anahtar ifadeler aile sakinleştiğinde, aileyle paylaşılmalı ve böylece ailenin gerçek duyguları konusunda emin olunmalıdır. Uzman, anne babanın kaygılarını gidermek için uygun zamanlarda bireysel görüşmeler planlamalı ve gereksinim duyulan konularda gerekli bilgi sağlamak üzere çaba göstereceğini söylemelidir. Bu bilgiler ışığında verilen örnek olay değerlendirildiğinde uzmanın ailenin sözünü kesmeden konuşma maddesini gerçekleştirmediği görülmektedir. Bu durumda doğru yanıt A şıkkıdır.
Yorumlar
  • 0 Yorum