Özel Gereksinimli Bireyler ve Bakım Hizmetleri Deneme Sınavı Sorusu #53520

Otistik özellikler gösteren bireylerin eğitimi ile ilgili aşağıda verilen seçeneklerden hangisi yanlıştır?


Otistik özellikler gösteren bireylerin normal gelişim gösteren akranlarıyla birlikte eğitim alabilmeleri için harcanan zaman ve çaba boşunadır.
Otistik özellikler gösteren bireylerin eğitimine olabildiğince erken başlanmalıdır.
Otistik özellikler gösteren bireylerin haftada yaklaşık 20 ile 40 saat arasında bire-bir eğitim hizmetlerinden yararlanması gereklidir.
Otistik özellikler gösteren bireylerin normal gelişim gösteren akranlarıyla birlikte eğitim alabilmeleri için hazır duruma gelinceye kadar yoğun ve kesintisiz bire-bir öğretim etkinliklerinin sürdürülmesi gerekir.
Otistik özellikler gösteren bireylere uygulanan öğretim programlarında, sosyal etkileşim ve iletişim alanlarındaki yetersizliklerden kaynaklanan sorunlara öncelikli olarak yer verilmelidir.

Yanıt Açıklaması: Otistik özellikler gösteren bireylerin eğitimine olabildiğince erken, mümkünse çocuk ya da bebek tanılanır tanılanmaz başlanmalıdır. Daha önce de ifade edildiği gibi, otistik özellikler gösteren bireylerin eğitimine ne kadar erken başlanırsa başarı olasılığı da o kadar artmaktadır. Otistik özellikler gösteren bireylerin eğitiminde yoğun ve kesintisiz bir süreç izlenmelidir. Daha açık ifade etmek gerekirse, otistik özellikler gösteren bireylerin, bu gereksinimleri ortadan kalkıncaya değin ara vermeksizin haftada yaklaşık 20 saat ile 40 arasında bire-bir eğitim hizmetlerinden yararlanması gerekli görülmektedir. Otistik özellikler gösteren birey normal gelişim gösteren akranlarıyla bir arada eğitim almak için hazır duruma gelinceye değin yoğun ve kesintisiz bire-bir öğretim etkinliklerinin sürdürülmesi önerilmektedir. Birey normal gelişim gösteren akranlarıyla bir arada eğitim almak için hazır olduğunda ise, kaynaştırma ortamlarında başka bir deyişle normal gelişim gösteren akranlarıyla bir arada eğitim almaya başlamalıdır. Otizm spektrum bozukluğu alanında gerçekleştirilen eğitim çalışmalarının başarılı olabilmesinin bir diğer koşulu da sunulan hizmetlerin otizm spektrum bozukluğunun temel yetersizlik alanlarına odaklanmasıdır. Bir başka deyişle, otistik özellikler gösteren bireylere uygulanan öğretim programlarında, sosyal etkileşim ve iletişim alanlarındaki yetersizliklerden kaynaklanan sorunlar ile sınırlı/yinelenen ilgi ve davranışların neden olduğu sorunların ortadan kaldırılmasına yönelik etkinliklere öncelikle ve yoğunlukla yer verilmelidir.
Yorumlar
  • 0 Yorum