Özel Gereksinimli Bireyler ve Bakım Hizmetleri Deneme Sınavı Sorusu #572263

Aşağıdakilerden hangisi Engellilerin haklarına İlişkin BM Sözleşmesi’nin sağlık ve bakım hizmetlerine ilişkin esaslardan biri değildir?


Parasız veya karşılanabilir bir maliyetle sağlanan sağlık bakımı ve programlarının, engellilere, diğer kimselere sağlananlarla aynı kapsamda, kalitede ve standartta sağlanmalıdır.

Habilitasyon ve rehabilitasyon hizmet ve programları mümkün olan en erken evrede başlamalıdır.

Engellilerin özellikle engelleri nedeniyle gereksinim duyduğu sağlık hizmetleri sağlanmalıdır.

Sağlık profesyonellerinin engellilere sundukları tıbbi bakımın başka kimselere sundukları bakımla aynı kalitede olması sağlanmalıdır.

Ulusal mevzuatın sağlık ve yaşam sigortasını düzenlediği hallerde engellilerin bu sigortalardan yararlanmaları bakımından ayrımcılık yapılmasını yasaklar ve sigortanın adil ve makul olmasını sağlar.


Yanıt Açıklaması:

Engellilerin Haklarına İlişkin BM Sözleşmesi’nin 26. maddesi rehabilitasyon hizmetlerine ilişkin esasları düzenlemektedir. “Habilitasyon ve rehabilitasyon hizmet ve programları mümkün olan en erken evrede başlamalıdır ve bireylerin ihtiyaçları ile güçlü yönlerinin çok disiplinli bir değerlendirmesine dayanmalıdır.” maddesi sağlık ve bakım hizmetleri ile ilgili değil, rehabilitasyon hizmetleri ile ilgili esaslardan biridir.

Yorumlar
  • 0 Yorum