Özel Gereksinimli Bireyler ve Bakım Hizmetleri Deneme Sınavı Sorusu #575982

Tedavi ve bakımda izlenen yolun analiz edildiği uygulama sürecinin sonuna kadar gerçekleşen tüm sürecin değerlendirildiği bakım planlamasının aşaması aşağıdakilerin hangisinde verilmiştir?


Bakım Gereksinimlerinin Tanımlanması

Bakım Gereksinimlerinin Tanımlanması

Bakım Planını Uygulama

Değerlendirme

Gözden geçirme


Yanıt Açıklaması:

Bakım planlamasının temel bileşenleri (a) değerlendirme, (b) bakım gereksinimlerinin tanımlanması, (c) bakım planı hazırlama, (d) bakım planını uygulama ve (e) gözden geçirmedir. İzleyen bölümde bu bileşenlerden her biri ayrıntılı olarak tanıtılmıştır.

Değerlendirme: Bakım planlamasında öncelikle özel gereksinimi olan birey değerlendirilir. Bu değerlendirmede bireyin genel sağlık durumu (akut ve kronik hastalıklar, sistemik sorunlar), akıl sağlığı, sosyal becerileri ve yaşam becerileri değerlendirilir. Ayrıca bireyin güçlü ve zayıf yanları da tespit edilir.

Bakım Gereksinimlerinin Tanımlanması: Yapılan değerlendirme ve alınan özgeçmiş bilgisi doğrultusunda bireyin gereksinim duyduğu bakım konuları belirlenir. Bakım sürecine etkisi olabilecek birlikte tedavi ve bakım gerektiren durumlar varsa bakım planlaması sürecine dahil edilir.

Bakım Planı Hazırlama: Bakım planlamasında kısa ve uzun vadeli hedefler yer almalıdır. Kısa vadeli hedef bir kaç günden iki-üç haftaya kadar değişirken, uzun vadeli hedef bir yıl ve üzeri süreyi kapsar. Bu kısa ve uzun vadeli hedeflerin altına daha küçük hedeflerde yerleştirilebilir. İşbirliği temelli ve merkezinde bakım alacak bireyin yer aldığı bakım planı oluşturulur. Bakım planında hangi bakımı kimin vereceği açıklanır. Bakım planının ne zaman tekrar değerlendirileceği belirtilir.

Bakım Planını Uygulama: Bireye özgü bakıma ilişkin plan uygulamaya konulur. Tedavi uygulamaları, sağlık eğitim süreci, sağlığın geliştirilmesi, psikososyal eğitim, sosyal ilişkilerin desteklenmesi, çevresel düzenleme ve klinik müdahale alanlarını kapsayan sağaltım yaklaşımları bakım planının uygulama aşamasında farklı meslek alanlarından uzmanlarla koordineli olarak yürütülür.

Gözden Geçirme: Tedavi ve bakımda izlenen yaklaşım modeli analiz edilir. Uygulama sonuna kadar gerçekleşen tüm süreç değerlendirilir. Belirli aralıklarla kısa ve uzun vadeli hedeflere ilişkin inceleme yapılır. Yeni değerlendirme için tarih belirlenir. Doğru cevap E'dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum