Özel Güvenlik Hizmetlerinde Güvenlik Önlemleri Deneme Sınavı Sorusu #391947

Özel güvenlik personeli, görev bölgesiyle ilgili olarak genel anlamda aşağıdaki konularda bilgi sahibi olmalıdır. Aşağıdakilerden hangisi söz konusu bilgi türleri arasında yer almaz?


Nüfus

Bölgedeki mevsimsel hava ortalamaları

Coğrafi veri

Acil yardım birimleri

Suç riski


Yanıt Açıklaması:

Özel güvenlik personeli, görev bölgesiyle ilgili olarak genel anlamda aşağıdaki konularda bilgi sahibi olmalıdır:
Nüfus: Bölgede yaşayan veya günlük ihtiyaçlar için (alışveriş, gezme, eğitim, tedavi ve diğer amaçlarla) gelen insan yoğunluğu. Bu insanların sosyo-ekonomik, kültürel ve demografik yapıları.
Coğrafi veri: Özellikle geniş arazilerde görev yapan personel için; Geçitler, arazi durumu, kullanılmayan bina ve tesisler, saklanmaya elverişli yerler, çevre koruma sistemlerinin özellikleri. Mahalle, cadde ve sokakların isim ve yerleri; Cadde ve sokakların nerelerde başlayıp bittiği ve numaralandırma sistemi, sokak numaralarının hangi yöne doğru sıralandığı, özellikle ana kavşaklarda kesişen yerler, tek yön ve çıkmaz sokak olan yollar; iş ve ticaret alanında ise işyerlerinin adı, yeri, numaralandırma sistemi, giriş ve çıkışlar bilinmelidir. Bunlar bilinmesi ile görev bölgesinin planlı, düzenli ve kontrollü olarak gezilmesi, herhangi bir sorun çıkması halinde olaylara hızlı müdahale ve şüphelileri suçüstü yakalama fırsatı önemli ölçülerde arttırılır. Diğer taraftan, kapalı alanlarda ve bina ve tesislerde görevli personel için: Giriş çıkış kapıları, yangın merdivenleri, asansörler de bu anlamda ihmal edilmemesi gereken noktalardır.
Acil yardım birimleri: Kolluk (polis, jandarma) birimleri, hastaneler, sağlık ocakları, itfaiye ve diğer kamu hizmeti gören birimler ile taksi durakları ve telefon kulübelerinin yerleri.
Suç riski: Görev bölgesinin suçlara karşı oluşturduğu risk analiz edilmelidir. Görev bölgesinde önceki yıllardaki suç yoğunluğu ve profili ortaya çıkarılmalıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum