Özel Güvenlik Hizmetlerinde Güvenlik Önlemleri Deneme Sınavı Sorusu #392345

Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Polis Laboratuarları Daire Başkanlığı bombalı ihbar tehditlerini sınıflandırmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi Kategori A kapsamına giren yerler ve durumlar arasında yer alır?


Hastaneler

Sinema salonları

Karayolu ve demiryolu köprüleri

Kırsal alan

Adliyeler


Yanıt Açıklaması:

Kategori A: Patlayıcı maddenin infilak etmesi halinde çok büyük çaplı bir tahribin meydana gelmesi ve böylece insan hayatının doğrudan tehlikede olması, bu nedenle de olay yeri ve çevredeki insanların bölgeden uzaklaştırılmasının ölümlere neden olma olasılığının bulunma halidir. Bu sınıflandırma grubu içerisine giren yerler ve durumlar şunlardır:
- Hastaneler: Patlayıcı maddenin bulunduğu yer itibariyle binanın tamamen tahliyesinin imkânsız olduğu veya ara verilmesi imkânsız bir ameliyatın devam ettiği durumlar.
- Tarihi ve Kültürel Eserler: Devletin veya toplumun maddi ve manevi değerleri açısından uluslararası önem içeren, bir patlama sonucunda tekrar eskisi gibi telafisi mümkün olmayan binaların tamamen kullanılamaz hale gelebileceği veya yıkılacağı durumlar.
- Sanayi Tesisleri: Patlayıcı maddenin infilak etmesi halinde, çevreye çok kısa bir sürede insan hayatını tehlikeye sokacak kimyasal, biyolojik veya zehirli gaz sızıntısı yapacak ya da toplu ölümlere yol açacak büyük patlamaların meydana gelme olasılığının bulunduğu her türlü tesisin söz konusu olduğu durumlar.
- İnsan Hayatı: Patlayıcı maddenin bulunduğu yer itibariyle, kişi veya kişilerin bulundukları yerde yaralı olmaları, mahsur kalmaları veya rehin tutulmaları gibi nedenlere bağlı olarak, olay yerinden tahliye edilmelerinin mümkün olmaması veya teröristler tarafından üzerlerine bomba yerleştirilmiş ve bu nedenle de bu patlayıcılar etkisiz hale getirilmeden kurtulmalarının imkânsız olduğu durumlar.
Sinema salonları ve adliyeler Kategori B; karayolu ve demiryolu köprüleri Kategori C; kırsal alan ise Kategori D kapsamına girmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum