Özel Güvenlik Hukuku 1 Deneme Sınavı Sorusu #810517

Özel güvenlik görevlileri kanundan doğan bir yetkiyle değil iş sözleşmesi ile istihdam edilmelerine ve buna mukabil çalışma şartları, özlük hakları ve ücretleri kanunun çizdiği sınırlar içerisinde kalınması şartı ile iş sözleşmesinde belirlenirken, özel güvenlik görevlilerine karşı görevleri dolayısıyla suç işleyenler kamu görevlilerine karşı suç işlemiş  gibi cezalandırılmaktadırlar. Verilen bu bilgiler ışığında aşaiıdaki önermelerden hangisi doğru olacaktır?


Özel güvenlik görevlileri idare hukuk açısından kamu görevlisidir.

Özel güvenlik görevlileri özel hukuk kapsamı altında istihdam edilmemektedir.

Özel güvenlik görevlileri kamu işçisi statüsündedir.

Özel güvenlik görevlileri ceza hukuk açısından kamu görevlisi olarak kabul edilmektedir.

Özel güvenlik görevlileri işledikleri tüm suçlarda kamu görevlisi gibi yargılanacaktır.


Yanıt Açıklaması:

Özel hukuk kişilerince istihdam edilen özel güvenlik görevlileri, hizmet sözleşmesi ile istihdam edildikleri için bu kişilerin idare hukuku uygulamasında kamu görevlisi olarak kabulü mümkün değildir. Bu kişiler işçi statüsündedirler. Özel güvenlik şirketlerinden hizmet alımı neticesinde kamuda çalıştırılan özel güvenlik görevlileri işçi statüsünde bulundukları için bu kişilerin de idare hukuku uygulaması bakımından kamu görevlisi olmadığını belirtmek gerekir.

Bütün özel güvenlik görevlileri, ceza hukuku uygulaması bakımından ise kamu görevlisi olarak kabul edilmişlerdir. Zira Kanunun 23. maddesine göre, özel güvenlik görevlileri görevleriyle bağlantılı olarak işledikleri suçlardan dolayı kamu görevlisi gibi özel güvenlik görevlilerine karşı görevleri dolayısıyla suç işleyenler ise kamu görevlisine karşı suç işlemiş gibi cezalandırılacaktır. Doğru yanıt D'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum