Özel Güvenlik Hukuku 2 Deneme Sınavı Sorusu #998024

I-Özel güvenlik görevlileri görev alanlarında kimlik sorma yetkilerini kullanırken kimliğini sorduğu kişi hakkında yakalama emri olduğunu öğrenirse bu kişileri yakalayacaktır.

II-Suçüstü bir fiilden dolayı suç yerinden uzaklaşan ve fakat kesintisiz şekilde izlenerek fai­lin yakalanması ile görevlidir.

III-Tutuklama kararı veya yakalama emri düzenlenmesini gerektiren ve gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde; Cumhuriyet savcısına veya amirlerine derhâl başvurma olanağı bulunmadığı takdirde, yakalama yetkisine sahiptirler.

Özel güvenlik görevlilerine adli amaçlı yakalama yetkisinin tanındığı haller ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangileri doğru olarak verilmiştir?


I ve II

I ve III

II ve III

Yalnız III

I, II ve III

 


Yanıt Açıklaması:

Özel gü­venlik görevlilerinin yakalama emri üzerine yakaladıkları kişileri yetkili hakim veya mah­kemeye çıkarma yetkileri bulunmamaktadır. Özel güvenlik görevlileri yakalama emrine istinaden yakaladıkları kişileri genel kolluk kuvvetlerine teslim etmelidirler. Özel güvenlik görevlileri ancak haklarındaki mahkûmiyet kararı kesinleşen kişileri yakalayabilirler. Doğru cevap E şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum