Özel Güvenlik Hukuku 2 Deneme Sınavı Sorusu #1074058

Özel güvenlik görevlilerinin konuta girme yetkisi ile ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?


Özel güvenlik görevlileri ancak polis nezaretinde konut içinde önleme araması yapabileceklerdir.

Özel güvenlik görevlileri yardım istenilse dahi, mahkeme kararı olmadan konutlara giremezler

Özel güvenlik görevlilerinin vatandaşların konutuna girme ve burada önleme araması yapma yetkisi bulunmamaktadır.

Özel güvenlik görevlileri doğal afetler esnasında konutlara girebilmek için kolluğun onayını almak zorundadırlar.

Özel güvenlik görevlilerinin konuta girme yetkileri TCK'nun başkasının menfaatini korumaya yönelik genel hükümleri çerçevesinde yorumlanır.


Yanıt Açıklaması:

Özel güvenlik görevlilerinin vatandaşların konutuna girme ve burada önleme araması yapma yetkisi bulunmamaktadır. Böyle bir yetki polise dahi verilmemiştir. Polis de konutta, yerleşim yerinde ve kamuya açık olmayan işyerlerinde ve eklentilerinde önleme araması yapamaz (PVSK m. 9/5). Polisin önleme amacıyla konut ve işyerine girmesi sınırlı hallerde kabul edilmiştir. Buna göre polis, imdat istenmesi veya yangın, su baskını ve boğulma gibi büyük tehlikelerin haber verilmesi veya görülmesi halleri ile ağır cezalık bir suçun işlenmesine veya devam olunmasına mani olmak için konutlara, iş yerlerine ve eklentilerine girebilir (PVSK m. 20).

Benzer bir yetki özel güvenlik görevlileri için de kabul edilmiştir. Buna göre özel güvenlik görevlileri ancak yangın, deprem gibi tabiî afet durumlarında ve imdat istenmesi halinde görev alanındaki işyeri ve konutlara girme yetkisine sahiptir (m. 7/1-e). Bu yetkinin verilme nedeni, zor durumda bulunan kişilere yardım edilmesini sağlamaktır. Görüldüğü üzere özel güvenlik görevlilerinin bu yetkisi, tabi afet halleri ile yardım çağrısında bulunulması durumunda doğmaktadır. Yine bu yetki yalnızca özel güvenlik görevlisinin görev alanındaki işyeri ve konutlarla sınırlıdır. Bu yetkinin doğduğu doğal afet hallerinde konut veya işyeri sahibinin veya orada oturanların buralara girilmesine rızalarının bulunması aranmaz. Yardım istenilmesi halinde ise zaten rıza üzerine davet söz konusu olduğu için fiil hukuka uygun olacaktır.

Yönetmelik, özel güvenlik görevlilerini, görev alanı içerisinde meydana gelebilecek yangın, deprem ve sel gibi tabii afetlerde arama ve kurtarma görevlilerine yardımcı olmakla yükümlü tutmaktadır. Dolayısıyla tabii afetlerde özel güvenlik görevlileri hem bizzat görev alanlarındaki konut ve işyerine girerek yardımda bulunmak hem de diğer arama ve kurtarma görevlilerine yardım etmekle yükümlüdürler. Bu yükümlülüğün kasten ihlal edilmesi nedeniyle başkalarının hayatı ve vücut bütünlüğünün zarar görmesi halinde özel güvenlik görevlilerinin (garantör) ceza sorumluluğu söz konusu olabilecektir (TCK m. 83, 88).

Yorumlar
  • 0 Yorum