Özel Güvenlik Hukuku 2 Deneme Sınavı Sorusu #1080277

  1. Özel güvenlik görevlilerine adli arama yetkisi suç delillerini bulma amacıyla sınırlı olarak tanınmıştır.
  2. Özel güvenli görevlilerinin adli arama yapma yetkisi yoktur.
  3. Özel güvenlik görevlilerinin adli arama yetkisi haklarında yakalama emri veya mahkûmiyet kararı bulunan kişileri yakalama ve arama ile sınırlıdır. 

Özel güvenlik görevlilerinin adli arama yetkisi ile ilgili yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri yanlıştır?


Yalnız I

I ve II

II ve III

Yalnız III

I, II ve III


Yanıt Açıklaması:

Adli arama, bir suç işlendikten sonra suçun delillerini ele geçirmek veya şüpheli ya da sanığı yakalamak amacıyla kişilerin üstünde, eşyasında, işyeri veya konutunda yapılan araştırma faaliyetidir. Böyle bir arama işlemine başvurmak Ceza Muhakemesi Kanunu hükümlerine göre (m. 116 vd.) soruşturma ve kovuşturma makamlarına verilmiş bir yetkidir. Bu itibarla özel güvenlik görevlilerinin adli arama yapma yetkisi yoktur. 5188 sayılı Kanunun 7. maddesinin birinci fıkrasının, 23.1.2008 tarih ve 5728 sayılı Kanunun 544. maddesiyle değişik “d” bendiyle özel güvenlik görevlileri görev alanlarında, haklarında yakalama emri veya mahkûmiyet kararı bulunan kişileri yakalama ve arama
yetkisine sahip kılınmışlardır. Ancak buradaki arama yetkisi de suç delillerini bulmak amacıyla değil, yakalanan kişinin kendisine veya başkasına zarar vermemesi için üzerindeki tehlikeli eşyalardan arındırılması amacıyla tanınmıştır. Doğru cevap B'dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum