Özel Güvenlik Hukuku 2 Deneme Sınavı Sorusu #1062365

Özel güvenlik kimlik kartını başkasına kullandırma kabahatinin işlenmesi halinde özel güvenlik kartı aşağıdakilerden hangisi tarafından iptal edilir?


Sulh ceza mahkemesi

Valilik

Özel güvenlik kurumu

Belediye

İl Emniyet Müdürlüğü


Yanıt Açıklaması:

Kanunun 20. maddesinin birinci fıkrasının “a” bendine göre, “Özel güvenlik kimlik kartını başkasına kullandıran özel güvenlik yöneticisi ve görevlisine üç bin Türk Lirası idari para
cezası verilir ve bu kişilerin özel güvenlik kimlik kartı valilikçe iptal edilir. Bu kişiler bir daha özel güvenlik alanında çalışamazlar.”
Maddenin “a” bendinde özel güvenlik görevlileri ve özel güvenlik yöneticileri tarafından işlenebilecek bir kabahatin bir düzenlendiği görülmektedir. Bu bentte özel güvenlik yöneticisinin ve görevlisinin, özel güvenlik kimlik kartını başkasına kullandırması yaptırım altına alınmıştır. 5188 sayılı Kanunun 7. maddesine göre, özel güvenlik görevlilerine valilikçe kimlik kartı verilir. Kimlik kartında görevlinin adı ve soyadı ile silahlı ya da silahsız olduğu belirtilir. Bu kimlik kartının başkasına kullandırılması ise idari para cezasını gerektiren bir fiil olarak düzenlenmiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum