Özel Güvenlik Hukuku 2 Deneme Sınavı Sorusu #1065739

5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun kapsamında idari para cezasını vermeye yetkili kurum aşağıdakilerden hangisidir?


İl Emniyet Müdürlüğü

Belediye meclisi

İdare mahkemesi

Mahalli mülki amir

Ağır ceza mahkemesi


Yanıt Açıklaması:

İdari para cezası verilmesine yönelik idari işlemlere karşı kanun yoluna başvurabilmek mümkündür.

Kabahatler Kanununun 3. maddesine göre, bu Kanunun idari yaptırım kararlarına karşı kanun yoluna ilişkin hükümleri, diğer kanunlarda aksine hüküm bulunmaması ha^linde, diğer genel hükümleri ise idari para cezası veya mülkiyetin kamuya geçirilmesi yaptırımını gerektiren bütün fiiller hakkında uygulanacaktır. Dolayısıyla Kabahatler Kanununun idari yaptırım kararlarına karşı kanun yoluna ilişkin hükümleri, 5188 sayılı Kanun uyarınca verilen idari para cezaları ve uygulanan diğer yaptırımlar açısından da uygulanacaktır. 5326 sayılı Kanunun 27. maddesine göre; idari para cezası ve mülkiyetin kamuya geçirilmesine ilişkin idari yaptırım kararına karşı, kararın tebliği veya tefhimi tarihinden itibaren en geç onbeş gün içinde sulh ceza hakimliğine başvurulabilir. Bu süre içinde başvurunun yapılmamış olması ha^linde idari yaptırım kararı kesinleşir.

Sulh ceza hakimliği tarafından başvuru üzerine verilen karara itiraz etmek mümkündür. 5326 sayılı Kanunun 29. maddesine göre bu karara karşı Ceza Muhakemesi Kanununa göre itiraz edilebilir. Ceza Muhakemesi Kanununun 268. maddesinin üçüncü fıkrasının “a” bendine göre; sulh ceza hakimliği kararlarına yapılan itirazların incelenmesi yetkisi, o yerde birden fazla sulh ceza hakimliğinin bulunması ha^linde, numara olarak kendini izleyen hakimliğe; son numaralı hakimlik için bir numaralı hakimliğe aittir. İtirazı değer- lendirme yetkisi, ağır ceza mahkemesinin bulunmadığı yerlerde tek sulh ceza hakimliği varsa yargı çevresinde görev yaptığı ağır ceza mahkemesinin bulunduğu yerdeki sulh ceza hakimliğine; ağır ceza mahkemesinin bulunduğu yerlerde tek sulh ceza hakimliği varsa en yakın ağır ceza mahkemesinin bulunduğu yerdeki sulh ceza hakimliğine aittir.

Yorumlar
  • 0 Yorum