Özel Güvenlik Hukuku 2 Deneme Sınavı Sorusu #1062391

I. Görevi ile ilgili olarak bir suçu öğrenip de bu suç ile ilgili yetkili genel kolluğa bilgi vermeme

II. Özel güvenlik görevlisine üniforma giydirilmemesi

III. Denetimlerde gerekli bilgi ve belge sağlamama

Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun'da yer alan kabahatler arasında yer alır?


Yalnızca I

Yalnızca III

II-III

I-II

I-II-III


Yanıt Açıklaması:

Kanunun 20. maddesinin birinci fıkrasının “d” bendinde: “Mülki idare amirinin veya birlikte görev yapılan yetkili genel kolluk amirinin verdiği emirleri yerine getirmeyen veya bir suçun işlendiğini göreviyle bağlantılı olarak öğrenip de bu suç ile ilgili yetkili genel kolluğa bilgi vermeyen özel güvenlik yöneticisi ve görevlileri ile bu emrin yerine getirilmemesi eylemine sebep olan özel güvenlik yöneticisi ve görevlisinin bağlı oldukları kişi, kurum, kuruluş veya şirket yetkilileri bir yıl süreyle özel güvenlik alanında görev alamazlar.” hükmü getirilmiştir.

Kanunun 20. maddesinin “e” bendinde ; “Geçerli mazereti olmadan denetim esnasında güvenlik sorumlusunu veya yöneticiyi bulundurmayan, denetim kapsamındaki bilgi, belge ve kayıtları vermeyen kişi, kurum, kuruluş ve şirketlere beş bin Türk lirası, denetimlerde tespit edilip giderilmesi istenen eksiklikleri gidermeyen kişi, kurum, kuruluş veya şirketlerin yöneticilerine altı bin Türk Lirası” idari para cezası verileceği belirtilmiştir.

Kanunun 20. maddesinin birinci fıkrasının “f ” bendinde; “Özel güvenlik görevlisini koruma ve güvenlik hizmetleri dışında başka bir işte çalıştıran, üniforma giydirmeyen veya izin verilen dışında teçhizat giydirerek çalıştıran kişi, kurum ve kuruluşlara her tespit için üç bin Türk Lirası” idari para cezası verileceği belirtilmiştir

Yorumlar
  • 0 Yorum