Özel Vergi Hukuku 1 Deneme Sınavı Sorusu #1369397

  1. Yıl içinde işe başlanılması ya da işin terk edilmesi ha^linde 12 aydan az olan bu süre, bir hesap dönemi olarak kabul edilmemektedir.
  2. Türkiye’de bir iş yeri veya daimi temsilcisi bulunan dar mükellef kurumların bu iş yerleri veya daimi temsilcileri aracılığıyla elde ettikleri gelirler ticari kazanç kapsamında değerlendirilmez.
  3. Türkiye’de ticari kazanç elde eden dar mükellef kurumların, gerek maddi gerekse şekli vergilendirme hükümleri açısından, tam mükellef kurumlardan herhangi bir farkı bulunmamaktadır.

Yukarıdaki bilgilerden hangileri doğrudur?


Yalnız I

Yalnız II

Yalnız III

I-II

II-III


Yanıt Açıklaması:
  • Kurumlar vergisi matrahını oluşturan safi kurum kazancı, esas itibarıyla, başlangıcı 1 Ocak ve bitimi de 31 Aralık olan 12 aylık bir hesap döneminde elde edilen kazanç ve iratların toplamından ibarettir. Yıl içinde işe başlanılması ya da işin terk edilmesi ha^linde ise 12 aydan az olan bu süre yine de bir hesap dönemi kabul edilmektedir. O¨rneğin 10.08.2019 tarihinde işe başlayan bir şirketin ilk hesap dönemi bu tarihten 31.12.2019 tarihine kadar geçen 3 ay 20 günlük bir zamandır.
  • Tam mükellef kurumların her türlü faaliyet ve gelirleri, ticari faaliyet ve ticari kazanç niteliğindedir. Türkiye’de bir iş yeri veya daimi temsilcisi bulunan dar mükellef kurumların bu iş yerleri veya daimi temsilcileri aracılığıyla elde ettikleri her türlü gelirleri de ticari kazanç olarak değerlendirilecektir. Buna göre tam mükellef kurumlar ile Türkiye’deki bir iş yeri veya daimi temsilci aracılığıyla gelir elde eden dar mükellef kurumların gelirleri zirai kazançtan ya da serbest meslek kazancından, menkul veya gayrimenkul sermaye iradından, sermaye (değer) artışından ya da arızi (geçici) nitelikte bir gelirden oluşsa dahi her ha^l ve şartta ticari kazanç olarak kabul edilecektir.

Yorumlar
  • 0 Yorum