Özel Vergi Hukuku 1 Deneme Sınavı Sorusu #1406591

I. Dar mükellefiyete tabi kurumların ticari veya zirai kazançlar dışında kalan kazanç ve iratları hakkında, GVK’nin bu kazanç ve iratların tespitine ilişkin hükümleri uygulanır. 

II. Türkiye’de iş yeri olan veya daimi temsilci bulunduran yabancı kurumlar tarafından bu yerlerde veya bu temsilciler vasıtasıyla yapılan işlerden elde edilen gelirler ticari kazanç olarak kurumlar vergisine tabi tutulmaktadır. 

III. Dar mükellef kurumların, Türkiye’de bir iş yeri ya da daimi temsilci olmaksızın ya da olsa bile bunların aracılığı (bunlarla ilişkili) olmaksızın Türkiye’de elde ettikleri “serbest meslek kazancı, gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı ve diğer kazanç ve iratlar” yine kurum kazancını oluşturmaktadır. 

Kurumlar vergisi bağlamında yukarıdaki önermelerden hangisi/hangileri doğrudur? 


I, II ve III

II ve III

I ve III

I ve II

Yalnız I


Yanıt Açıklaması:

Dar mükellefiyete tabi kurumların ticari veya zirai kazançlar dışında kalan kazanç ve iratları hakkında, GVK’nin bu kazanç ve iratların tespitine ilişkin hükümleri uygulanır. Türkiye’de iş yeri olan veya daimi temsilci bulunduran yabancı kurumlar tarafından bu yerlerde veya bu temsilciler vasıtasıyla yapılan işlerden elde edilen gelirler ticari kazanç olarak kurumlar vergisine tabi tutulmaktadır. Dar mükellef kurumların, Türkiye’de bir iş yeri ya da daimi temsilci olmaksızın ya da olsa bile bunların aracılığı (bunlarla ilişkili) olmaksızın Türkiye’de elde ettikleri “serbest meslek kazancı, gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı ve diğer kazanç ve iratlar” yine kurum kazancını oluşturmaktadır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum