Özel Vergi Hukuku 2 Deneme Sınavı Sorusu #962105

1. Mal teslimi ve hizmet ifası hâllerinde bu işleri yapanlar

2. Mal ve hizmet ithal edenler

3. Transit taşımalarda gümrük veya geçiş işlemine muhatap olanlar (Bunlar 88/8889 sayılı BKK ile vergiden istisnadır)

4. PTT İşletme Genel Müdürlüğü ve radyo ve televizyon kurumları (ticari, sınai, zirai ve mesleki faaliyet kapsamındaki işlemleri dolayısıyla mükelleftirler). 

5. Her türlü şans ve talih oyunlarını tertip edenler (Burada işlemlerin yaygınlığı nedeniyle ortaya çıkabilecek çok sayıda mükellef ile muhatap olmamak bakımından, mükellef bayiler değil, oyunların teşkilat müdürlükleridir)

Yukarıda sayılanlardan hangileri katma değer vergisi mükelleflerindendir?


1. ve 2.

3.,4. ve 5.

1. ve 3.

4. ve 5. 

1.,2.,3.,4., ve 5.


Yanıt Açıklaması:

Katma değer vergisi mal ya da hizmetin satış fiyatına eklemek suretiyle nihai tüketiciye yansıtılan bir vergidir. Dolayısıyla katma değer vergisinin yükü nihai tüketiciler üzerinde kalmaktadır. Kama Değer Vergisi Kanunu’ nda sayılan mükellefler (kanuni mükellef) nihai tüketicilerden (fiili ya da iktisadi mükellef) tahsil ettikleri vergiyi aracı/sorumlu sıfatıyla onların adına vergi idaresine ödemek zorunda olan gerçek ya da tüzel kişilerdir. Katma Değer Vergisi Kanunu’ nda sayılan kanuni mükellefler şunlardır: • Mal teslimi ve hizmet ifası hâllerinde bu işleri yapanlar, • Mal ve hizmet ithal edenler, • Transit taşımalarda gümrük veya geçiş işlemine muhatap olanlar (Bunlar 88/8889 sayılı BKK ile vergiden istisnadır), • PTT İşletme Genel Müdürlüğü ve radyo ve televizyon kurumları (ticari, sınai, zirai ve mesleki faaliyet kapsamındaki işlemleri dolayısıyla mükelleftirler). • Her türlü şans ve talih oyunlarını tertip edenler (Burada işlemlerin yaygınlığı nedeniyle ortaya çıkabilecek çok sayıda mükellef ile muhatap olmamak bakımından, mükellef bayiler değil, oyunların teşkilat müdürlükleridir).

Yorumlar
  • 0 Yorum