Özel Vergi Hukuku 2 Deneme Sınavı Sorusu #487932

Damga vergisinin konusuyla ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Aynı kâğıtta birden fazla işlemin toplanması durumunda tek bir damga vergisi alınır.

.

Belli bir hukuki işlem için düzenlenen kâğıt dolayısıyla vergileme yapıldıktan sonra aynı işlem için ilave kâğıt düzenlenmesi yeni bir vergilemeyi gerektirir.

 

 

Bir hukuki işlem dolayısıyla birden fazla kâğıt düzenlenmesi gerekirse bu durumda yasadaki diğer şartlar da mevcut ise kâğıtlardan her biri ayrı ayrı damga vergisine tabi tutulacaktır.

 

 

İspat ve belli etme işlevi olmayan bazı kâğıtlar da damga vergisinin konusunu oluşturur.

 

 

Damga vergisine tabi olan kâğıdın mutlaka imzalanmış olması gerekir.


Yanıt Açıklaması:

Kâğıt farklı kişi veya kuruluşlar arasındaki ilişkilere dair hususları ispat veya belli eder nitelikte olmalıdır, dâhili işlemlerin doğru şekilde yürütülüp izlenmesini sağlamak için kullanılan kâğıtlar damga vergisine tabi olmaz. Kâğıt yazılıp imzalanmış veya imza yerine geçen bir işaret konulmak suretiyle düzenlenmiş olmalıdır. Bir hukuki işlem dolayısıyla birden fazla kâğıt düzenlenmesi gerekirse bu durumda yasadaki diğer şartlar da mevcut ise kâğıtlardan her biri ayrı ayrı damga vergisine tabi tutulacaktır. Aynı kâğıtta birden fazla işlemin toplanması durumunda bu işlemler birbirine bağlı ve bir asıldan doğmamış iseler aynı kâğıtta toplanmış olmalarına rağmen bunların her biri ayrı ayrı damga vergisi ile yükümlendirilir. Bununla birlikte bir asıldan doğan ve birbirine bağlı işlemler aynı kâğıtta toplanmışsa bu durumda bu işlemlerden sadece en yüksek vergi alınmasını gerektireni vergilendirilir Belli bir hukuki işlem için düzenlenen kâğıt dolayısıyla vergileme yapıldıktan sonra aynı işlem için ilave kâğıt düzenlenmesi yeni bir vergilemeyi gerektirmez.

Yorumlar
  • 0 Yorum