Para Politikası Deneme Sınavı Sorusu #62620

"Kaydi para yaratılması modelinin üç temel varsayımı vardır: 1. Bankalar serbest rezerv bulundurmaz; sadece mevduatlarının %10'u kadar zorunlu rezerv bulundurur. 2.Ekonomik birimler ellerinde nakit tutmaz. Ellerindeki parayı mevduat olarak bankalara yatırır. 3.Bankalar sadece vadesiz mevduat şeklinde yükümlülük kabul eder. Ayrıca, başlangıçtaki ek rezerv artışı sonucu, bankacılık sistemindeki mevduatların kaç kat artacağını basit kaydi para çarpanı gösterir. Basit kaydi para çarpanı, zorunlu rezerv oranının tersine eşittir. Başka bir ifadeyle, birinci varsayımdan kaydi para çarpanının 10 olduğu bulunabilir." Bu paragraftaki bilgilere dayanarak kaydi para yaratılması modeli ile ilgili değerlendirme yapıldığında, aşağıdakilerden hangisi en doğru ifadedir?


Gerçekte bankalar serbest rezerv bulundurmak isteyebilir. Ancak serbest rezervle ilgili bir oran belirlenemez. Bu yüzden, serbest rezervlerin kaydi para çarpanı üzerindeki etkisi hakkında yorum yapılamaz.
Gerçekte ekonomik birimler ellerinde nakit tutmak ister ve ellerindeki paranın tümünü mevduat olarak bankalara yatırmaz. Dolayısıyla, bankaların kredi olarak verebilecekleri miktar azalır. Bu da kaydi para çarpanını azaltır.
Modelin varsayımları gerçekçi değildir. Bu yüzden, bu modelle yaratılacak kaydi para miktarını tahmin etmek mümkün değildir.
Modelin varsayımları her zaman geçerli olmayabilir. Ancak bu durum, bu modelle yaratılacak kaydi para miktarının hesaplanamayacağı anlamına gelmez.
Bankalar, ekonomik belirsizliklerin arttığı riskli ortamlarda likit kalma isteklerine bağlı olarak serbest rezerv bulundurmak isteyebilir. Bu durumda kaydi para çarpanı artar ve daha fazla kaydi para yaratılır.

Yanıt Açıklaması: Doğru cevap B şıkkıdır. Bankaların kredi olarak verebilecekleri miktar azalırsa, yaratılacak kaydi para miktarı da azalacaktır. Bu da kaydi para çarpanını azaltır. A ve E şıkları da aynı sebeple yanlıştır. Zira, serbest rezervlerin artması bankaların kredi olarak verebilecekleri miktarı azaltır. C şıkkı yanlıştır. Modelin varsayımlarının gerçekçi olmadığı doğrudur. Ancak bu model, zayıflıkları göz önünde bulundurularak tahmin yapmakta kullanılabilir. D şıkkı doğru cevap değildir. Bu şıktaki ifade doğru kabul edilebilir; fakat çok genel kullanılan bir ifadedir. En yakın çeldirici cevaptır.
Yorumlar
  • 0 Yorum