Para Politikası Deneme Sınavı Sorusu #488940

Merkez bankaları tarafından likitideyi ayarlamak için en çok  tercih edilen para polikitası aracı olan APİ’nin kullanımında aşağıdaki işlemlerden hangisi yapılmamaktadır?


Doğrudan (kesin) satım

Ters Repo (Geri alım vaadiyle satım)

Doğrudan (kesin) alım

Repo (Geri satım vaadiyle alım)

Hedefleme stratejisi


Yanıt Açıklaması:

Para politikası araçları içinde merkez bankaları tarafından likiditeyi ayarlamak için en çok tercih edilen APİ’nin kullanımına baktığımızda, uygulamada en çok dört tür işlemin gerçekleştiği görülmektedir.
- Doğrudan (Kesin) Satım: Merkez bankasının kalıcı olarak piyasadaki likiditenin fazla olduğunu düşünmesi durumunda başvurduğu APİ türüdür. Böyle bir durumda merkez bankası kendi portföyünde bulunan menkul kıymetlerin bir kısmını satışla çıkararak arzuladığı miktarda likiditeyi piyasadan çekebilir.
- Ters Repo (Geri Alım Vadiyle Satım): Merkez bankasının piyasada geçici bir likidite fazlası olduğunu düşünmesi durumunda bu likidite fazlasını piyasadan çekebilmek için kullandığı APİ’dir. Merkez bankası bu APİ türünde, belirli bir tarihte geri satın almayı taahhüt ederek satış yapmaktadır.
- Doğrudan (Kesin) Alım: Piyasada kalıcı likidite ihtiyacı söz konusu olduğunda, merkez bankasının bu likiditeyi kalıcı olarak sağlamak için piyasadan menkul kıymet satın almasıdır.
- Repo (Geri Satım Vadiyle Alım): Ekonomide geçici likidite ihtiyacı olması durumunda, merkez bankasının bu ihtiyacı karşılamak adına yaptığı APİ türüdür. Bu işlemde merkez bankası geri satmayı taahhüt ederek piyasadan menkul kıymet satın almaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum