Para Politikası Deneme Sınavı Sorusu #63081

"Avrupa Merkez Bankası (ECB), kuruluşunda para politikasının gerekleri (para arzını kontrol etmek) dışında, hiçbir üye devletin bonosunu alamayacağı karara bağlanmışken, son iki yıldır piyasalardan borçlanamayan üye devletlerin bonolarını almaya başladı. Bilançosunun sağlamlığını korumaya yönelik olarak kuruluşunda, 'ECB, kredi notu A ve üzeri olan üye ülkelerin bonolarını teminat kabul ederek bankalara borç verebilir' dendi. Önce Yunanistan, sonra İrlanda ve Portekiz A olan kredi notlarını kaybettiler. ECB de kuralını değiştirip temerrüde düşene kadar bu ülkelerin bonolarını teminat olarak kabul etme kararı aldı." ECB'nin bu paragrafta anlatılan davranış değişikliklerinin altında yatan temel neden aşağıdakilerden hangisidir?


ECB kuruluşunda, para politikası hedeflerine ulaşmak için önceden belirlenmiş belirli kurallara bağlı kalma kararı almıştır. Ancak gerekli gördüğü takdirde, duruma bağlı hareket etmekten çekinmemektedir.
Avrupa Birliği ülkelerinde görülen yüksek enflasyon, ECB'yi para politikası hedeflerine ulaşmak için belirli kurallara bağlı kalma kararından vazgeçirmiştir.
ECB, merkez bankalarından beklenen para politikalarını yürütme görevini yerine getirememektedir.
ECB, Avrupa Birliği ülkelerinde finansal istikrarı sağlama kaygısı taşımamaktadır.
ECB'nin bilançosu çok sağlamdır. Dolayısıyla, bilançosunun sağlamlığını korumaya yönelik olarak kuruluşunda belirlemiş olduğu kurallara bağlı kalmasına gerek yoktur.

Yanıt Açıklaması: Merkez bankalarının para politikası faizlerinin piyasa faizlerini etkileme sürecinde ekonomik birimlerin bekleyişleri önemli rol oynar. Para politikası hedeflerine ulaşılmasında duruma göre mi yoksa önceden belirlenmiş belirli bir kurala bağlı olarak mı hareket edilmesi gerektiği sorununu ön plana çıkmış bir sorundur. Merkez bankaları genellikle, para politikalarıyla uyuşan piyasa beklentileri yaratabilmek için, önceden belirlenmiş belirli bir kurala bağlı kalmayı tercih eder. Verilen paragraftaki bilgiden, Avrupa Merkez Bankası (ECB)'nın da kuruluşunda, önceden belirlenmiş belirli kurallara bağlı kalmayı tercih ettiği anlaşılmaktadır. Ancak, yine paragrafta verilen bilgiden, bazı durumlarda bu kurallardan vazgeçebildiği açıklanmaktadır. Bu nedenle, "A" şıkkı doğrudur. Verilen paragrafta, diğer şıklarda yer alan açıklamaların doğruluğunu destekleyen herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.
Yorumlar
  • 0 Yorum