Para Politikası Deneme Sınavı Sorusu #1166673

"Madde 29: Dolayısıyla enflasyonun en az maliyetle aşağı indirilebilmesi için, geçmişe yönelik endeksleme alışkanlığının terk edilmesi gerekmektedir. Önceden açıklanan kur, buna bu büyük desteği verecektir. Fiyat oluşumu ve ücret taleplerinde eski alışkanlığın sürdürülmesi üretimin ve istihdamın daralmasına yol açacaktır. Programa olan güven ne kadar fazla ve sürekli olursa ve program toplumun her kesimi tarafından ne kadar çok benimsenirse, maliyet en aza indirilirken, enflasyonla mücadelede başarı o derece yüksek olacaktır." Yukarıda verilen paragraf, 9 Aralık 1999 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel tarafından sunulan para programının 29. maddesinden alınmıştır. Bu program, döviz kuru hedefleme strateji uygulamak üzere hazırlanmıştır.Para programında yer alan bu paragraf, aşağıdaki sorunlardan hangisinin çözümüne yöneliktir?


Döviz kuru hedefleme stratejisi uygulanan ekonomide, devalüasyon beklentisinin artması sorunu
İzlenecek kurun önceden belirlenmesinin, ekonomiyi spekülatif amaçlı sermaye hareketlerine açık hale getirmesi sorunu
Kronik bir enflasyonist süreç yaşayan ekonomide enflasyon katılığı sorunu
Merkez bankasının döviz kurunu savunmak üzere döviz satmak zorunda kalması sonucunda, faiz oranlarının yükselmesi sorunu
Döviz kuru hedefleme stratejisinin, döviz kurundan gelen sinyalleri engellemesi sorunu

Yanıt Açıklaması: Enflasyon katılığı, ekonomik birimlerin enflasyon beklentilerinin izlenen politikalara karşın devam etmesi ve gelecek dönem enflasyon beklentilerinin günümüz beklenti düzeyinin altında gerçekleşmeyeceğine yönelik inanıştır. Enflasyon katılığı, enflasyonu düşürmeye yönelik politikaların güvenilirliğini olumsuz etkiler. Paragrafta yer alan, "...enflasyonun en az maliyetle aşağı indirilebilmesi için, geçmişe yönelik endeksleme alışkanlığının terk edilmesi gerekmektedir. ...Fiyat oluşumu ve ücret taleplerinde eski alışkanlığın sürdürülmesi üretimin ve istihdamın daralmasına yol açacaktır. " ifadeleri kronik enflasyona ve enflasyon beklentisi alışkanlığına işaret etmektedir. "Programa olan güven ne kadar fazla ve sürekli olursa ve program toplumun her kesimi tarafından ne kadar çok benimsenirse, maliyet en aza indirilirken, enflasyonla mücadelede başarı o derece yüksek olacaktır." ifadesi ise, ekonomik birimleri sunulan para programına güven duymaya ve enflasyon katılığından vazgeçmeye çağırmaktadır.
Yorumlar
  • 0 Yorum