Para Politikası Deneme Sınavı Sorusu #63071

"I. Merkez bankası, yalnızca kısa vadeli faiz oranlarını doğrudan etkileyebilir; orta ve uzun vadeli faiz oranlarını doğrudan etkileme gücü yoktur.II. Tüketim ve yatırım harcama kararları orta ve uzun vadeli faiz oranlarından etkilenir."I. ve II. maddede verilen bilgilere dayanarak aşağıdakilerden hangisinin kesinlikle doğru olduğunu söyleyebiliriz?


Merkez bankasının tüketim ve yatırım harcama kararları üzerinde hiçbir etkisi yoktur.
Kısa vadeli faiz oranlarından doğrudan etkilenen tüketim ve yatırım harcama kararları vardır.
Merkez bankasının para politikası referans faiz oranı olarak kullandığı kısa vadeli faiz oranı aracılığıyla, orta ve uzun vadeli faiz oranlarını etkileme gücü bulunmaktadır.
Merkez bankasının tüketim ve yatırım harcama kararlarını doğrudan etkilemesi mümkün değildir.
Tüketim ve yatırım harcama kararları, faiz oranlarının vadesine bakmaksızın her türlü faiz oranı değişikliğinden etkilenir.

Yanıt Açıklaması: "A" şıkkı yanlıştır. Çünkü, I. ve II. maddedeki bilgileri birlikte değerlendirdiğimizde, merkez bankasının tüketim ve yatırım harcama kararlarını dolaylı olarak etkileyebileceği çıkarımında bulunabiliriz. "B" şıkkının doğru mu, yanlış mı olduğunu I. ve II. maddede yer alan bilgilere dayarak söylememiz mümkün değildir. Bu konuda yorum yapabilmek için daha fazla bilgiye ihtiyaç vardır. "C" şıkkı çeldirici şıktır ve üniteye göre doğru bilgi içermektedir. Ancak, tek başına bu sorunun içerdiği bilgilere dayanarak "kesinlikle doğru" olduğu söylenemez. "D" şıkkı, doğru cevaptır. I. ve II. maddede verilen bilgilere dayanarak bu çıkarımda bulunabiliriz. "E" şıkkının doğru mu, yanlış mı olduğunu I. ve II. maddede yer alan bilgilere dayarak söylememiz mümkün değildir. Bu konuda yorum yapabilmek için daha fazla bilgiye ihtiyaç vardır.
Yorumlar
  • 0 Yorum