Para Teorisi Deneme Sınavı Sorusu #1402484

Aşağıdakilerden hangisi Yatırım Ortaklıklarının kuruluş ve işleyişi hakkındaki ifadelerden biri değildir?


Anonim ortaklık şeklinde ve kayıtlı sermaye esasına göre kurulur

Küçük tasarruf sahiplerinin birikimlerini bir havuzda toplar.

Bir yatırım ortaklığındaki yatırımcı, portföy üzerinde olduğu kadar, ortaklığın diğer mal varlıkları üzerinde de haklara sahip olur.

Yatırım ortaklıkları, A ve B Tipi olarak iki türlü kurulabilmektedir.

Fon kaynakları sermaye, uzun vadeli borç ve özellikle finansman bonosu çıkararak sağlanan kısa süreli borçlardan oluşur.


Yanıt Açıklaması:

Yatırım ortaklıkları, sermaye piyasası araçları ile ulusal ve uluslararası borsalarda veya borsa dışı organize piyasalarda işlem gören altın ve diğer kıymetli madenler portföyünü işletmek üzere, anonim ortaklık şeklinde ve kayıtlı sermayeesasına göre kurulan sermaye piyasası kurumlarıdır. Bu kurumlar, küçük tasarruf sahiplerinin birikimlerini bir havuzda toplayarak değişik menkul kıymetlerden oluşacak bir portföy oluşturup elde ettikleri kazancı ortaklarına payları oranında dağıtır. Anonim şirketler şeklinde kurulan ve tüzel kişiliğe sahip olan ortaklığın bina, demirbaş vb. genel mal varlıkları ile menkul kıymetler portföyü birbirinden bağımsız değildir. Yani bir yatırım ortaklığından belli bir bedel karşılığında ortaklığın hisse senedini satın almış olan bir yatırımcı, portföy üzerinde olduğu kadar, ortaklığın diğer mal varlıkları üzerinde de haklara sahip olmaktadır.
Yatırım ortaklıkları, yatırım fonlarında olduğu gibi A ve B Tipi olarak iki türlükurulabilmektedir. Türkiye’deki uygulamaya göre; portföy değerinin en az %25’ini devamlı olarak özelleştirme kapsamına alınmış Kamu İktisadi Teşebbüsleri dahil Türkiye’de kurulmuş ortaklıkların hisse senetlerine yatırmış yatırım ortaklıkları A Tipi, bunun dışında kalanlar ise B Tipi olarak adlandırılmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum