Para Teorisi Deneme Sınavı Sorusu #1402666

Aşağıdakilerden hangisi Gelirlerinden daha az harcama yapan ve elinde birikimi olan bireylerin, bu fonları gömülemesinin nedenlerinden biridir?


Finansal piyasalarda istediği türde hizmet verecek finansal kurumların ve finansal
araçların olmaması

Birikim sahiplerin, finansal aracıların yatırım konusunda sundukları hizmetlerden yararlanmaları

Finansal piyasalarda işlem yapmak isteyen tasarruf sahiplerinin birikimleri nispi olarak küçük miktarlarda olması

Finansal aracıların risk ayarlama ya da dağıtma konusunda ortaya koyduğu çözümlemeler

Sistem içinde fonların arz edenlerden talep edenlere aktarılması sırasında çeşitli belgelere ihtiyaç duyulması


Yanıt Açıklaması:

Gömüleme Eğilimini Azaltma
Gömüleme ekonomik birimlerin, birikimlerini ekonomik işleyişi dışına çıkartması ve onları korumak için bildikleri gelensel yöntemleri kullanması olarak tanımlanabilir. Buna göre ekonomik birimler, finansal sistemin içine girmesi gereken ve yatırımlara gitmesi gereken fonlarını etkin şekilde kullanamamaktadır.
Gelirlerinden daha az harcama yapan ve elinde birikimi olan bireylerin, bu fonları gömülemesinin çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi ise finansal piyasalarda istediği türde hizmet verecek finansal kurumların ve finansal araçların olmamasıdır. Öte yandan ekonomide tüm bireylerden, çeşitli finansal araçlardan hangilerinin kendileri için en uygun araç olduğuna karar vermek konusunda, yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olmaları beklenemez. Bu bağlamda bir ekonomide finansal aracıların varlığı ekonomide atıl olan ve bu anlamda gömülenmiş olarak nitelenen fonların piyasaya girmesini sağlar. Birikim sahipleri, finansal aracıların bu konularda sundukları hizmetlerden yararlanarak daha önce gömülenmiş olarak atıl vaziyette tuttukları fonları bu kurumlar aracılığıyla sistemin işleyişi içine sokarlar. Böylece ellerinde hem daha güvenilir hem de getirisi olan çeşitli finansal araçlar bulundururlar.

Yorumlar
  • 0 Yorum