Para Teorisi Deneme Sınavı Sorusu #1407235

Finansal aracılarla ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi doğrudur?


Doğrudan finansman faaliyetlerini yürütürler.

Aracıların olmadığı piyasalarda fon aktarımı daha hızlıdır.

Faizli kredi vermek bir finansal aracı gerektirmez.

Fon toplama aracılığın bir parçası değildir.

Aracılık hizmeti bir bedel karşılığı yapılır.


Yanıt Açıklaması:

Bir finansal aracı kurumun kullanılması ile gerçekleşen dolaylı finansman süreci finansal aracılık olarak adlandırılmakta ve günümüzde fon aktarımında kullanılan temel mekanizmayı oluşturmaktadır. Ekonomide fon akışı finansal aracılar sayesinde kolaylaşıp hızlanır. Yukarıdaki ifadelerden de anlaşılacağı gibi dolaylı finansman yönteminin temel belirleyicisi finansal aracılıktır. Dolayısıyla finansal aracılık işlevini yerine getiren finansal aracılar (finansal kurumlar) bu yöntemde oldukça önemlidir. Finansal aracıların olmadığı bir piyasada fon aktarım süreci hem daha uzun bir zamanı gerektirecek hem de fonların aktarımı tam olarak gerçekleşemeyecektir.


Finansal aracıların aslında yaptıkları şey, fon fazlası olan ve dolayısıyla fon arz eden bir ekonomik birim ya da birimlerden fonları alıp fon açığı olan (fon talep eden) ekonomik birimlere aktarımını gerçekleştirmektir. Uygulamada finansal aracılık işlevi gören çeşitli finansal aracılar bulunmaktadır. Aynı zamanda finansal aracılar değişik şekil ve yöntemleri kullanarak fon aktarım işlevlerini yerine
getirmektedirler. Örneğin bir banka tasarruf mevduatı şeklinde tasarruf sahiplerinden fonları toplamaktadır. Daha sonra herhangi bir kişi ya da işletmeye kredi vermek suretiyle fon aktarım işlevini gerçekleştirmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum