Para Teorisi Deneme Sınavı Sorusu #1213518

  1. Likidite tercihi kuramı, konut, arsa gibi reel varlıkların beklenen getirilerindeki değişmenin, faiz oranları üzerindeki etkilerini göz önüne almaz.
  2. Likidite tercihi kuramı, beklenen enflasyondaki değişmelerin etkilerini incelemede daha uygundur.
  3. Ödünç verilebilir fonlar kuramı; gelir, fiyat düzeyi ve para arzındaki değişikliklerin etkilerini incelemede daha uygundur.

Likidite tercihi kuramı ve ödünç verilebilir fonlar kuramı ile ilgili yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?


I, II ve III

I ve II

II ve III

Yalnız I

Yalnız II


Yanıt Açıklaması:

Keynes tarafından geliştirilen likidite tercihi kuramında, denge faiz oranı para arz ve talebi tarafından belirlenmektedir. Oysa ödünç verilebilir fonlar kuramında denge faiz oranı tahvil arz ve talebi tarafından belirlenmekteydi. Bu açıdan baktığınızda iki yaklaşım birbirinden farklı gibi görünse de, aslında birbiriyle yakından ilişkilidir. Dolayısıyla likidite tercihi kuramı ve ödünç verilebilir fonlar kuramı eş değer analizlerdir. Ancak her iki yaklaşım çoğu durumda aynı sonuçlara ulaşsa da likidite tercihi kuramı, konut, arsa gibi reel varlıkların beklenen getirilerindeki değişmenin, faiz oranları üzerindeki etkilerini göz önüne almadığı için uygulamada bu iki yaklaşım birbirinden farklılaşmaktadır. Faiz oranlarının belirlenmesinde iki yaklaşımı ele almamızın nedeni, ödünç verilebilir fonlar kuramının, beklenen enflasyondaki değişmelerin etkilerini incelemede, likidite tercihi kuramının ise gelir, fiyat düzeyi ve para arzındaki değişikliklerin etkilerini incelemede daha uygun olmasıdır. Doğru cevap D'dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum