Para Teorisi Deneme Sınavı Sorusu #1228289

Enflasyon oranı ile talep edilen toplam üretim miktarı arasındaki ilişki ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?


Piyasadaki para miktarı sabitken enflasyon oranının artması, reel para miktarını azaltacaktır.

Fiyatlardaki (P) artış hızı para miktarının (M) artış hızından büyük olursa reel para miktarı (M/P) düşecektir.

Reel para miktarının azaldığı bir ekonomide ekonomik birimler daha az mal ve hizmet satın alacaklardır.

Enflasyonun reel para miktarı üzerindeki etkisi toplam talep eğrisini aşağıya doğru eğimli yapacaktır.

Enflasyon oranındaki artış ekonomik birimlerin ellerinde bulunan para miktarının değerini arttıracak ve servetlerini çoğaltacaktır.


Yanıt Açıklaması:

Enflasyon oranı ile talep edilen toplam üretim miktarı arasındaki ilişkiyi para miktarının reel değeri üzerinden de açıklayabiliriz. Piyasadaki para miktarı sabitken enflasyon oranının artması, reel para miktarını azaltacaktır. Bir başka ifadeyle, fiyatlardaki (P) artış hızı para miktarının (M) artış hızından büyük olursa reel para miktarı (M/P) düşecektir. Değişim denklemi (M.V=P.Y), bir ekonomide toplam harcamalar miktarının, o ekonomideki para miktarı tarafından belirlendiğini gösteriyordu. Reel para miktarının azaldığı bir ekonomide ekonomik birimler daha az mal ve hizmet satın alacaklardır. Bu sebeple para politikası uygulayıcıları yükselen enflasyon oranına karşılık reel faiz oranlarında bir değişikliğe gitmese bile, enflasyonun reel para miktarı üzerindeki etkisi toplam talep eğrisini aşağıya doğru eğimli yapacaktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum