Para Teorisi Deneme Sınavı Sorusu #1377924

Kısa dönemde denge döviz kurunun belirlenmesine ilişkin aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


Kısa dönemli denge döviz kuru Türk lirası aktiflerinden beklenen getiri ile yabancı aktiflerin beklenen getirinin birbirine eşitlendiği noktada belirlenir.

Faiz oranlarındaki artışa bağlı olarak Türk lirasının getirisinin dolar yatırımından beklene getiriyi aşması halinde, dolar değer kaybeder ve Türk lirası değer kazanır. 

Faiz oranlarındaki artış beklenen enflasyondaki artışa bağlı olarak meydana gelmişse,  döviz kurunun da artması beklenecektir

Faiz oranlarındaki artış beklenen enflasyondaki artışa bağlı olarak meydana gelmişse,  döviz kurunun azalması beklenecektir

Uluslararası piyasalarda dolara uygulanan faiz oranının artması sonucunda dolar talebi artacak ve bu faiz artışı Türk lirasının  değer kaybetmesi ile sonuçlanacaktır.


Yanıt Açıklaması:

Faiz oranlarında yaşanan değişimler kadar bu değişimlerin nedenleri de önemlidir. Faiz oranındaki değişimin kaynağına bağlı olarak döviz kurları üzerinde farklı etki yaratabilir. Faiz oranları iki faktöre bağlı olarak artabilir; bunlardan birincisi reel faiz oranındaki artış, ikincisi ise enflasyon beklentisindeki artıştır. Faiz oranlarındaki artışın sebebi reel faizlerin artması ise bu artışın sonucu Türk lirasının değer kazanması olacaktır. Ancak, faiz oranlarındaki artış beklenen enflasyondaki artışa bağlı olarak meydana gelmişse, aslında kendisi de bir fiyat olan döviz kurunun da artması beklenecektir. Döviz kurundaki artış, dikey eksende yukarıya doğru hareket etmek ve yerli paranın değer kaybetmesi anlamına geliyordu. Yerli paranın gelecekte değer kaybetmesi beklentisi, yabancı aktifin beklenen getirisini arttıracaktır. Doğru cevap D'dir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum