Pazarlama Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1316096

Aşağıdaki projektif tekniklerin hangisinde araştırmacı cevaplayıcıdan belirli bir davranışı taklit etmesini ister?


Resim yorumlama

Cümle tamamlama

Üçüncü kişi tekniği

Rol oynama

Karikatür Yöntemi


Yanıt Açıklaması:

Resim Yorumlama (Tematik Algılama): Resim yorumlama tekniğinde cevaplayıcıya bir resim gösterilerek, resmi kendi cümleleriyle yorumlaması istenir. Cevaplayıcıların yorumları söz konusu duruma ilişkin kendi davranış tarzlarıyla ilgili ipuçları sağlar.

Cümle Tamamlama: Cümle tamamlama tekniğinde ise cevaplayıcıya yarım bırakılmış bir cümle verilerek cümleyi tamamlaması istenir. Cevaplayıcının cümleyi nasıl tamamladığına bakılarak belirli bir marka, ürün vs. hakkındaki tutumları öğrenilmeye çalışılır.

Üçüncü Kişi Tekniği: Üçüncü kişi tekniğinde cevaplayıcıya doğrudan soru sormak yerine “Sizce arkadaşlarınız...”, “Sizce üniversite mezunu gençler...” şeklinde başlayan ve üçüncü kişiye atfedilen sorularla cevaplayıcının konuya ilişkin görüşleri daha objektif bir şekilde alınmaya çalışılır. Bu yöntem özellikle sorunun doğrudan kendisine sorulması durumunda kendisini sosyal açıdan kabul görmeyen bir duruma düşürecek konularda yaygın olarak kullanılan ve daha objektif cevapları teşvik eden bir alternatiftir.

Rol Oynama: Rol oynama yönteminde araştırmacı cevaplayıcıdan belirli bir davranışı taklit etmesini ister. Örneğin, bir kişiden satış elemanı olarak belirli bir ürünü satması istenebilir. Böylelikle o kişinin söz konusu ürünü satın alırken satış elemanından ne tür yaklaşımlar beklediği ortaya çıkarılabilir.

Karikatür Yöntemi: Karikatür yönteminde belirli bir karikatür verilerek konuşma balonları yerleştirilebilir ve katılımcıdan karikatüre bakarak boş olan konuşma balonlarına uygun ifadeleri yerleştirmesi istenebilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum