Pazarlama Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1316435

Aşağıdakilerden hangisi ambalajlamanın getirdiği kolaylıklardan değildir?


Satın alma sonrasında kullanma yararları sağlar.

Tüketicilerin pazar testi yapmasını sağlar.

Tüketici ile iletişim kurar, dikkat çeker ve farkındalık yaratır.

Yeni kullanıcıları özgün şekil ve büyüklüğü ile cezbeder.

Dağıtım kanalının desteğini sağlar.


Yanıt Açıklaması:

Satışları arttırmasının bir aracı olmanın yanında ambalaj: Satınalma sonrasında kullanma yararları sağlar. Ürünlerin ölçülerek kullanılmasını, bir kullanımlık püskürtme, sıkma, dökme yapmasını, kullanım zamanını akılda tutmayı sağlar. Dahası ambalajlar bazen ürün bitikten sonra da kullanılırlar. Cam kavanozların turşu yapımında kullanılması, teneke kutunun kumbara yapılması gibi.

  • Yaratıcılığı yansıtarak imaj geliştirmeye yardımcı olur. Tüketiciler, yaratıcı çözümler görmekten, alışverişi keyifli duruma getirecek alternatiflere sahip olmaktan çok hoşlanır ve verdikleri kararlarla da bunu ispat eder.
  • Tüketici ile iletişim kurar, dikkat çeker ve farkındalık yaratır. Bazı ürünler, tüketicinin zihnine kazınmış ambalajları çok başarılı olmuş ve rekabetçi üstünlük elde etmişlerdir.
  • Yeni kullanıcıları özgün şekil ve büyüklüğü ile cezbeder. Yeni kullanım olanakları ve yeni pazar bölümleri yaratır. Aile boyu, tek kişilik ambalaj, yolculuk sırasında kullanım gibi.
  • Dağıtım kanalının desteğini sağlar. Ambalajın rafta, kutularda kapladığı yer ve etkinliği dağıtım kanalı için önemlidir. Kâğıt kutu, teneke kutulardan daha etkindir. Teneke kutular da camdan daha etkindir. Bu nedenle ambalajın formu, malzemesi önemli bir karar değişkeni olur.
  • Yasal bilgi talebini yerine getirir. İşletmeler, yasal olarak vermeleri gereken bilgileri ambalajları üzerine koyarlar. Yasal olarak gıda yasası, ambalaj atıklarının geri dönüşümü yasası, tüketicilerin korunmasına yönelik yasalar işletmelerin ambalajlama kararlarında etkili olur. Ambalaj kararlarında ise, ambalajda kullanılacak renk, tasarım, şekiller, büyüklük, ebatlar, markanın nasıl kullanılacağı ve etiket bilgileri öne çıkar.
Yorumlar
  • 0 Yorum