Perakende Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1261439

Perakende işletmelerinin  büyüme ve gelişme stratejilerinden hangisi "işletmenin faaliyetlerini belirli bir pazar üzerinde sadece bir ürün çeşidiyle sınırlandırmaya dayanır ve faaliyetlere kesinlik, açıklık kazandırma" amacını güder? 


Yatay farklılaştırma

Tek yönlü farklılaştırma

Yığışım 

Uzmanlaşma

Dikey büyüme


Yanıt Açıklaması:

Perakende işletmelerinin önlerindeki stratejik büyüme ve gelişme seçenekleri uzmanlaşma, yatay farklılaştırma, tek yönlü farklılaştırma ve yığışım olarak gruplandırmak mümkündür (Eren, 1990, s.209-214):
Uzmanlaşma: Bu strateji, işletmenin faaliyetlerini belirli bir pazar üzerinde
sadece bir ürün çeşidiyle sınırlandırmaya dayanır ve faaliyetlere kesinlik, açıklık kazandırma amacını güder. Örneğin, mağazada sadece çocuk giysileri, yiyecekiçecek, mutfak malzemeleri, mobilya vb. üzerinde uzmanlaşma kararı, işletmenin iç araç ve olanaklarının değerlendirilmesi sonucunda verilir. İşletmenin elindeki araçlarla ve olanaklarla başka alanlara girmesinin riskli olacağı düşünüldüğü için en iyi tercih en yetenekli olunan alana odaklanmak olacaktır. Bazı durumlarda da uzmanlaşılan bu alandaki faaliyet kolunun ileride işletme için yeni gelişme olanakları
sağlayacağı öngörülmüş olabilir. Bu durumda belli bir konuda uzmanlaşmak
işletmeye rakiplerine göre bir rekabet avantajı sağlayacaktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum