Perakendeciliğe Giriş Deneme Sınavı Sorusu #755855

Aşağıdaki uygulamalardan hangisi sosyal açıdan sorumluluk taşıyan iş uygulamalarına örnektir ?


Bir restoranın yasak olmamasına rağmen, süper boy patates kızartmalarını durdurması.

Bir mobilya firmasının afetzedelere oturma grubu göndermesi.

Bir tuvalet kağıdı firmasının ilköğretim okullarında İlköğretim Okulları Kişisel Hijyen Eğitimi Projesi ile düzenli eğitimler vermesi.

Bir yoğurt firmasının, bir dernek ile birlikte Gülümseyen Gelecek Ana Sınıfı projesi için, ürün gelirlerinden elde ettiği belirli bir fon ile okul öncesi eğitime katkıda bulunması.

 Bir perakendeci firmanın hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için fon oluşturması.


Yanıt Açıklaması:

Kurumun benimsediği ve yürüttüğü, toplumun refahını iyileştirme ve çevreyi koruma sosyal konularını destekleyen isteğe bağlı iş uygulamaları ve yatırımları bu gurup içinde yer alır. Buradaki önemli husus bu uygulamaların kanunlar veya resmi kurumlar tarafından zorunlu tutulmasından ya da ahlaki standartlardan kaynaklanmaması, isteğe bağlı olarak yapılmasıdır. Sosyal açıdan sorumluluk taşıyan iş uygulamaları; refah, sağlık ve emniyetin yanı sıra psikolojik ve duygusal ihtiyaçlara da gönderme yapmaktadır ve bu uygulamalarla ilgili sosyal girişimlerdir. Aşağıdakilere benzer çeşitli faaliyetleri kapsar.

  • Enerji tasarrufu için olduğu kadar çevresel duyarlılık ve toplumun güvenliği için de hizmet tesisleri tasarlamak.
  • Tehlikeli atık malzemelerinini kullanılmaması, mahsul yetiştirmede kullanılan kimyasalların miktarını azaltmak (Örneğin, sebze ve meyve yetiştiricilerinin iyi tarıma yönelmesi gibi).
  • Zararlı olduğu düşünülen ancak yasak olmayan ürün hediyeleri vermeyi kesmek (Örneğin, Mc Donald’s’ın süper boy porsiyon patetes kızartmalarını durdurması gibi).
  • Sürdürülebilir çevre uygulamalarını benimsemeye ya da korumaya istekli olan tedarikçilerin seçimi ve bu çabaları desteklemek ve ödüllendirmek.
  • Tüketici bilgisinin gizliğini korumak. Bir perakendecinin, tüketicilerin demografik, sosyoekonomik profilini istemeden internet sitesi üzerinden satış yapması tüketici bilgisinin gizliliğine verdiği önemi gösterir.
Yorumlar
  • 0 Yorum