Perakendeciliğe Giriş Deneme Sınavı Sorusu #952336

BİM, Alman ucuzluk marketi Aldi’nin iş modelini (en düşük maliyet, yüksek kalite ve özel perakendeci markalı ürünler) kendine örnek almış ve bunu başarıyla Türkiye’ye adapte etmiştir. 

Yukarıda verilen örnek uluslararasılaşmanın hangi boyutu ile ilgilidir?


Yurtdışı pazarlarda mağaza vb. satış yeri açma işlemidir.

Yeni fikirler ve teknolojiler hakkında uluslararası araştırmalarla farklı yerel
perakendecilik sistemlerini inceleyerek yönetim uzmanlığını transfer etmektir.

Uluslararası yayılma girişimlerinin bir boyutudur.

Perakendeci kurumun ürünleri için uluslararası tedarik kaynaklarını değerlendirmesidir.

Perakendeci kurumun girdilerini global kaynaklardan sağlamasıdır.


Yanıt Açıklaması:

Üçüncü boyut, yeni fikirler ve teknolojiler hakkında uluslararası araştırmalarla farklı yerel perakendecilik sistemlerini inceleyerek yönetim uzmanlığını transfer etmektir. Çok çeşitli uzmanlık türleri pazarlar arasında transfer edilebilir. Örneğin; mağaza formatları, tasarım uygulamaları, verimlilik, etkinlik vb. ölçümüne yönelik yönetim araçları, teknolojiler (elektronik satış noktası sistemleri gibi) ve müşteri hizmeti girişimleri (sadakat programları vb.) transfer
edilebilir yönetim uzmanlığı konularıdır. Uluslararası pazarlar arasında bu tür bilgi-model transferlerine BİM örnek gösterilebilir. BİM, Alman ucuzluk marketi Aldi’nin iş modelini (en düşük maliyet, yüksek kalite ve özel perakendeci markalı ürünler) kendine örnek almış ve bunu başarıyla Türkiye’ye adapte etmiştir. Şirket daha önce Aldi’de üst düzey yönetici olarak görev yapmış kişileri BİM’e transfer etmiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum