Perakendeciliğe Giriş Deneme Sınavı Sorusu #758953

Departmanlı bir mağaza olan Boyner mağazasında bir kozmetik markası olan Lancome'un alan satın almaksızın yer kiralayarak satış yapması hangi tür perakendeciliğe örnektir?


Zincir mağazalar

Bağımsız perakendecilik

Franchise sistemler

Bölüm kiralama

Tüketici kooperatifleri


Yanıt Açıklaması:

Mülkiyete göre perakendeci kurumları, bağımsız perakendeciler, zincir mağazalar, franchise sistemler, bölüm kiralama, dikey pazarlama sistemleri ve tüketici kooperatifleri olarak altı grupta sınıflandırılır. Bu gruplardan birini bölüm kiralama ya da kiralanmış bölümler oluşturmaktadır.
Bilindiği gibi bölümlü mağazalarda ürünler bölümlere ayrılarak satışa sunulur. Bu bölümler de ürünlerini sunmak isteyen perakendecilerce kiralanır. Dolayısıyla alan açısından yer satın almaksızın, bölüm kiralanarak gerçekleştirilen bir perakendecilik uygulaması vardır. Örneğin; bir bölümlü mağazada (YKM, Ender, Boyner vb.) kozmetik bölümünde kozmetik markaları (Max Factor, Lancome vb. markaların) kiraladığı bölümler yer alırken; ayakkabı bölümünde Yeşil, Hotiç, İnci, Nine West vb. giyim bölümünde İpekyol, Sarar, Koton, Mudo, Park Bravo vb.; spor ürünleri bölümünde de Nike, Adidas, Puma, Slazenger, Kinetix vb. markalar kiraladıkları bu alanlarda yer alırlar. Departmanlı mağazalardaki bu bölümler için sözleşmeler oluşturulur. Bölüm kiralayan kişi, faaliyetlerinin tüm yönlerinden (demirbaşlar da dahil) sorumludur ve satışların bir yüzdesini kira olarak verir. Bölümlü mağazanın koordinasyonu ve tutarlılığı için kiralanan bölüm konusunda çeşitli sorumluluklar yerine getirilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum