Perakendecilikte Ürün Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #878199

Ürünler, geleneksel olarak; dayanıklılık ve somutluk ile kullanım (tüketici ya da endüstriyel) özellikleri temelinde sınıflandırılabilir. Her ürün tipi uygun bir pazarlama karması stratejisine sahiptir. Dayanıklılık ve Somutluk Ürünler dayanıklılık ve somutluk özelliklerine göre kaç grupta sınıflandırılabilirler? Aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğrudur?


2

5

4

7

3


Yanıt Açıklaması:

Ürünler dayanıklılık ve somutluk özelliklerine göre üç grupta sınıflandırılabilirler; • Dayanıksız mallar somut mallar olup, normalde bir ya da birkaç kullanımda tüketilirler. Örneğin, diş macunu, sabun, makarna gibi ürünler. Bu mallar çabuk tüketilmeleri nedeniyle sık sık satın alınırlar. Uygun strateji, bu ürünlerin birçok satış noktasında hazır bulundurulması ile düşük kar marjı ve reklamlarla tüketici tercihlerinin inşa edilmesidir.

 • Dayanıklı mallar somut mallar olup, normalde çok kez kullanılmasına karşın tüketilemezler. Örneğin, soğutucular, büyük ev aletleri, mutfak gereçleri, elektronik ürünleri ve giyim. Dayanıklı tüketim ürünleri normalde daha fazla kişisel satış ve hizmete ihtiyaç gösterirler. Daha yüksek kar marjı uygulanmakla beraber daha çok satıcı garantisine ihtiyaç gösterirler.

 • Hizmetler; soyut, ayrılamaz, değişken ve bozulabilir ürünlerdir. Sonuç olarak, normalde daha fazla kalite kontrol, tedarikçi güvenilirliği ve uyarlanabilirliğe ihtiyaç gösterirler. Örnek, saç kesim ve tamir işleri.

Yorumlar
  • 0 Yorum