Perakendecilikte Ürün Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #881328

Aşağıdakilerden hangisi mağaza alanına ürünlerin yerleştirilmesi ile ilgili yanlış bir bilgidir ?


Stok devir hızı düşük ürünler verimsizliğe yol açar.

Etkili ve verimli bir şekilde tasarlanmayan mağaza alanları mağaza kontrol ve denetiminin sağlanamamasına yol açabilir.

Mağaza yöneticileri perakende alanını ürünlere tahsis ederken müşteri satın alma davranışlarını inceler.

Mağaza alanının dağıtılmasında mağaza mimarisi, mağaza metrekare alanı, mağaza amaçları, müşterilerinin satın alma özelliklerini etkilemez.

Mağaza alanının hangi ürünlere tahsis edileceği kararı genellikle satış rakamlarına, kâr marjına ve rekabete göre verilir.


Yanıt Açıklaması:

Mağaza Alanına Ürünlerin Yerleştirilmesi
Mağaza alanı tahsisinde stok devir hızı düşük ürünlere geniş yer ayrılması beraberinde fırsat maliyetini getirecektir. Stok devir hızı düşük ürünler verimsizliğe yol açar. Bu nedenle mağaza alanının hangi ürünlere tahsis edileceği kararı önem kazanmaktadır. Bir ürünün kullanıldığı şekilde sergilenmesi doğal olarak müşterilerin satın alma kararlarını daha da kolaylaştıracaktır. Fakat böyle bir sergileme mağazalarda hem yer darlığı, hem de maliyetli olması nedeniyle pek tercih edilmemektedir. Bununla birlikte sayıları fazla olmasa da bazı departmanlı mağazalar bu tür sergileme yöntemini kullanmaktadır. Mağaza alanının dağıtılmasında mağaza mimarisi, mağaza metrekare alanı, mağaza amaçları, müşterilerinin satın alma özellikleri ayrıca etkilidir. Etkili ve verimli bir şekilde tasarlanmayan mağaza alanında, sıkışık raf düzeni nedeniyle müşteri trafiği düzgün şekilde işlemeyebilir. Aynı şekilde ölü ve kullanışsız alanların oluşmasına, mağaza kontrol ve denetiminin sağlanamamasına yol açabilir. Bütün bunlar mağaza performansı ve uzun dönemli amaçları üzerinde olumsuz etkiye yol açabilecek unsurlardır. Mağaza alanı tasarımı müşteriye tüm mağazayı gezip tüm ürünleri gösterecek şekilde düzenlenmelidir. Günümüzde perakendeciler, sepetler üzerine taktıkları sinyal verici cihazlar ve bilgisayar teknolojileri ile müşterilerin mağazaya girip alışverişi tamamlayıncaya kadarki hareketlerini kayıt altına almaktadır. Müşterinin hangi koridorlardan geçip, hangi raflara baktığı ve satın aldığı ürün bilgisi perakendeci bilgi sisteminde yer alır. Perakendeciler bu tür bilgileri mağaza alanına ürün tahsis etmek için kullanmaktadırlar. Ayrıca mağaza alanı müşteri satın alma eğilimleri ile de oldukça yakından ilgilidir. Mağaza yöneticileri perakende alanını ürünlere tahsis ederken müşteri satın alma davranışlarını inceler. Ortalama bir perakendecide ortalama 5.000 değişik ürün olduğu varsayılırsa, bu kadar ürün için tek tek hesaplama yapıp alan tahsis etmek oldukça zordur. Raf alanı yönetiminin kapsamına giren bu problemlerin çözümüne yönelik olarak birçok ticari raf alanı yönetim sistemi tasarlanmış ve akademik çalışma gerçekleştirilmiştir. İşletmeler, pratikte raf alanı yönetim kararları için ticari yazılımları
kullanmaktadır (Özcan ve Esnaf, 2010: 56). Mağaza alanının hangi ürünlere tahsis edileceği kararı genellikle satış rakamlarına, kâr marjına ve rekabete göre verilir.

Doğru cevap D şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum