Perakendecilikte Ürün Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #881122

Mevsimsellik gösteren ürünlerin de olduğu bir mağazada alışveriş yapmak isteyen bir müşteri raflarda su geçirmeyen bot, kaban, bere, atkı gibi ürünleri görüyorsa bu müşteri yılın hangi ayında alışveriş yapıyor olabilir ?


Aralık

Ağustos 

Haziran 

Mayıs 

Temmuz 


Yanıt Açıklaması:

Mevsimsellik
Mevsimsellik gösteren ürünlerin mağaza içinde yerleştirilmesinde, satışlarının en fazla olduğu dönemde bu ürünlere daha fazla ve daha iyi alan tahsis etmek verimli olabilir. Müşteri talebiyle doğru orantılı olarak mevsimsellik gösteren ürünlere ayrılan alan miktarı artırılabilir. Mevsimsellik gösteren ürünlere ayrılan alan ve alanın kalitesi müşterilerin dikkatini çekmede etkilidir. Müşteri dikkatini çeken ürünler bazen plansız satın almaya da yol açabilir. Plansız satın alma: Müşterinin daha önceden satın almayı
düşünmediği ürünü durumsal faktörlerin etkisiyle ani kararla satın almasıdır. Genellikle bu ani karar, mağaza içinde ürünü görme sonucu verilir. Yüksek profilli mevsimsellik gösteren ürünlerin, müşterilerin dikkatini ve ilgisini çekmesi daha kolaydır. Örneğin, bir ayakkabı mağazası ve giyim mağazası, mevsimsellik etkisi ile mağazalarında şu ürünlere daha fazla ağırlık verebilirler (Varley, 2006: 154).
İlkbahar: Uzun kollu tişört, uygun kumaştan üretilmiş pantolonlar.
Yaz: Tişört, terlik, sandalet, gözlük.
Sonbahar: Yağmurluk, mevsimlik ceket, yağmura dayanıklı ayakkabı.
Kış: Su geçirmeyen bot, çizme, kaban, eldiven, atkı, bere, kazak.

Doğru cevap A şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum