Perakendecilikte Ürün Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #902942

Defolu ürünler ve bir sipariş mektubunun bildirilmesi işlemlerinde kullanılan iletişim tarzları sırasıyla aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak bildirilmiştir?


Etkileşimli İletişim-Görev Yönelimli iletişim

Görev yönelimli-Etkileşimli İletişim

Bireysel İletişim-Etkileşimli İletişim

Görev yönelimli- Görev yönelimli

Etkileşimli İletişim- Etkileşimli İletişim


Yanıt Açıklaması:

Görev Yönelimli İletişim: Burada yüksek derecede görev odaklı bir iletişim söz konusudur ve bu iletişim belli bir sebebe veya işin, sorunun çözülmesine yönelik olarak gerçekleşir. Bu tarz tedarikçi

iletişiminde etkinlik en önemli konudur. Fiyat, zaman ve çaba açısından mümkün olan en etkin iletişim

için çaba sarf edilmektedir. Örneğin, rutin siparişlerin tekrarlanması (sipariş alma veya verme), fatura ve irsaliye gönderilmesi görev yönlü iletişim tarzına girmektedir. Bunlar mekanik tarzda gelişen yazışmalar veya görüşmeler (telefon/ yüz yüze/ çevrimiçi- online) veya dönemsel ürün tanıtımları, mağaza veya alışveriş merkezlerinde stand kurma gibi görevlerin gerçekleştirilmesi için yapılan iletişimlerdir. Örneğin bir sipariş mektubu görev yönlü bir iletişim gerektirir (Bkz. Şekil 5.2).

Etkileşimli İletişim: Buradaki etkileşim sürecinde bir kişiselleştirme ve sosyalleşme ile karşılıklı bir

etkileşim sağlanmaktadır. Tedarikçinin yeni bir ürün tanıtımı veya beklenmedik şekilde siparişlerin yanlış gelmesi gibi durumlarda etkileşimli iletişim gerçekleştirilmektedir. Özellikle defolu ürünler, iade mallar, müşteri şikayetleri, yeni sezon siparişler gibi konularda gerçekleşen iletişim tarzıdır.

Bireysel İletişim: Bu tarz iletişim ise kurumsallıktan öte bireysel olarak kimi zaman çıkarların ön plana geçtiği ve karşı tarafla empati kurulması yerine daha bencilce hatta faydacı hareketlerin gerçekleştiği durumlar söz konusu olabilmektedir. Satış promosyonundan raf düzenleyenin edineceği avantajlar veya satışların artması durumunda temin edilebilecek faydalar gibi konuların ortaya konduğu iletişimdir. Bu tarz iletişim kimi zaman ticari hiçbir sonuç sağlamamakla birlikte, yakınlık samimiyet

geliştirme gibi durumlara vesile olur. Bu tür iletişime fazladan satış promosyonu isteme ya da iade

malların süresi geçtiği halde hatır için geri alma gibi konular için gerçekleşen müzakereler örnek

gösterilebilir.

Doğru Cevap C'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum