Portföy Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1033894

Aşağıdakilerden hangisi veya hangileri Modern portföy kuramının varsayımları arasındadır?

I.Yatırımcının amacı fayda fonksiyonunu maksimize etmektir. Bütün yatırımcılar rasyonel düşünürler. Yatırımcılar her dönemde beklenen faydayı en çoklamayı amaçlarlar.

II.Yatırımcıların, risk ve getiri hakkındaki beklentileri homojendir. Başka bir deyişle, tüm
yatırımcılar, aynı risk düzeyinde daha fazla getiriyi daha az getiriye tercih ederler.

III.Yatırımcılar özdeş zaman ufkuna sahiptirler.

IV. Yatırımcılar, yatırım kararlarını, yalnızca beklenen getiri ve riske göre alırlar. Getiri ölçütü, portföyü oluşturan varlıkların beklenen getirilerinin ortalaması, riskin ölçütü olarak bu portföyngetirilerinin varyansı kullanılır.


I,II,III

II,III,IV

I,III,IV

I,II,IV

I,II,III,IV


Yanıt Açıklaması:

MODERN PORTFÖY KURAMININ VARSAYIMLARI
Modern portföy kuramının varsayımlarını beş ana başlık altında toplanabilir:
1. Yatırımcının amacı fayda fonksiyonunu maksimize etmektir. Bütün yatırımcılar rasyonel düşünürler. Yatırımcılar her dönemde beklenen faydayı en çoklamayı amaçlarlar.

2. Yatırımcılar, yatırım kararlarını, yalnızca beklenen getiri ve riske göre alırlar. Getiri ölçütü, portföyü oluşturan varlıkların beklenen getirilerinin ortalaması, riskin ölçütü olarak bu portföyn getirilerinin varyansı kullanılır.


3. Yatırımcıların, risk ve getiri hakkındaki beklentileri homojendir. Başka bir deyişle, tüm yatırımcılar, aynı risk düzeyinde daha fazla getiriyi daha az getiriye tercih ederler.


4. Yatırımcılar özdeş zaman ufkuna sahiptirler.


5. Modern portföy teorisine göre, sermaye piyasası oldukça etkindir. Başka bir deyişle, bilgiler süratle, tamamen ve doğru olarak menkul kıymet fiyatlarına yansır. Piyasa her zaman dengededir. Bilgi akışına herhangi bir kısıtlama konmamıştır ve yatırımcılar için söz konusunbilgilere eş-zamanlı olarak ulaşmak mümkündür.

Yorumlar
  • 0 Yorum