Portföy Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1033977

 Portföye dahil edilen menkul kıymetler arasındaki ilişki, korelasyon katsayısı ile gösterilir aşağıdakilerden hangisi veya hangileri korelasyon katsayısı ile ilgili durum çeşitlerindendir?

I.Korelasyon Katsayısının (+1) Olması Durumu

II.Korelasyon Katsayısının Sıfır Olması Durumu

III.Korelasyon Katsayısının (-1) Olması Durum


Yalnız I

I,II

II,III

I,III

I,II,III


Yanıt Açıklaması:

Portföye dahil edilen menkul kıymetler arasındaki ilişki, korelasyon katsayısı ile gösterilir vekorelasyon katsayısı +1 ve -1 arasında değerler alır. Korelasyon katsayısı ise ? ile sembolize edilmektedir.Korelasyon Katsayısının (+1) Olması Durumu: Portföyü oluşturan menkul kıymetlerin getirileriarasındaki korelasyonun tam olması durumunda (?AB=l), portföy riskini sınırlamak mümkün değildir.
Çünkü portföydeki menkul kıymetlerin fiyatları aynı yönde değişmektedir. Başka birdeyişle, portföy tekbir menkul kıymetten oluşmuş gibidir.
Korelasyon Katsayısının Sıfır Olması Durumu: Portföyü oluşturan menkul kıymetlerin getirileriarasında herhangi bir ilişki bulunmuyorsa, çeşitlendirme yoluyla risk azaltılabilir. Korelasyonun sıfırolduğu bir durumda (?AB=0), menkul kıymetlerin seçimi yoluyla riskin sınırlandırılması, tüm yatırımcılariçin kolaylıkla yapılabilecek bir çeşitlendirme türüdür.
Korelasyon Katsayısının (-1) Olması Durumu: Menkul kıymetlerin getirileri arasındaki korelasyon katsayısının -1 olması ihtimali en az rastlanan bir durumdur. Korelasyon katsayısının negatif olması halinde, portföy riski minimum düzeye indirilebilir. Eğer korelasyon katsayısı (-1) ise, menkul kıymetler
arasında mükemmel negatif tam korelasyon var demektir. Bu durumda, portföy riski, belirli bir menkul kıymet bileşiminde sıfır olacaktır. Portföy çeşitlendirmesinde menkul kıymetler arasındaki korelasyon katsayısının -1 veya yakın bir değerde olması arzu edilir. Eğer yatırımcı, yeterince düşük korelasyona
sahip menkul kıymetleri bulabilirse, Markowitz çeşitlendirmesi yoluyla portföy riskini sistematik risk düzeyine indirebilir. Ancak, piyasada her zaman korelasyon katsayısı -1 veya bu değere yakın menkul kıymetler bulmak mümkün değildir.

Yorumlar
  • 0 Yorum