Programlamada Yeni Yaklaşımlar Deneme Sınavı Sorusu #1220341
Aşağıdakilerden hangisi nesnelerin interneti teknolojilerinde kullanılan temel iletişim altyapısından biri değildir?
Nesneden Bilgisayara İletişim |
Nesneden Nesneye İletişim |
Nesne Bulut İletişimi |
Nesne-Ağ Geçidi İletişim Modeli |
Arka Uç Veri Paylaşım Modeli |
Hiç şüphesiz, Nesnelerin İnterneti söz konusu olduğunda genel istemler ve sunulan teknolojiler çerçevesinde farklı iletişim teknolojileri ve altyapıları karşımıza çıkmaktadır. Bu bölümde dört farklı temel iletişim altyapısı irdelenecektir.
Nesneden Nesneye İletişim
Nesneden nesneye iletişim modelinde iki veya ikiden fazla nesne, üçüncü bir uygulama servisine ihtiyaç duymadan birbirleriyle doğrudan iletişim içindedirler. Bu cihazlar IP veya Internet gibi genel ağ protokollerini tercih edebildikleri gibi daha özel protokoller de kullanabilmektedirler. Bu protokoller içerisinde Bluetooth, Z-Wave ve ZigBee protokolleri öne çıkan temel protokollerdir. Tabii, hangi protokolün kullanılacağı doğrultusundaki seçimleri belirleyen etkenler, cihazların birbirlerinden uzaklığı, kullanılacak güç ünitelerinin taşınabilir olma kapasitesi gibi, probleme bağımlı nitelikleri kapsamaktadır.
Nesne Bulut İletişimi
Nesnelerin İnterneti kavramının gelişiminde en önemli iletişim mekanizmalarından birisi olan nesne bulut iletişiminde her bir nesne veri alışverişinde bulunmak ve ileti trafiğini kontrol etmek için uygulama hizmeti sağlayıcısı gibi doğrudan bir İnternet bulut hizmetine bağlanır. Bu teknolojide bulut hizmetinin alındığı yapı ile nesne arasındaki iletişimde geleneksel kablolu Ethernet ağı veya Wi-Fi teknolojisinden yararlanılmaktadır.
Nesne-Ağ Geçidi İletişim Modeli
Bu iletişim modelinde nesne ile bulutta sağlanacak hizmet arasında konuşlanmış bir Uygulama Katmanı Ağ geçidi (UKA) aracılık hizmeti sağlamaktadır. Nesne, bir bulut hizmetine erişmek için bir UKA servisi aracılığıyla kanal olarak bağlanır. Daha basit terimlerle, bu, cihaz ve bulut hizmeti arasında aracı olarak görev yapan ve veri veya protokol çevirisi gibi güvenlik ve diğer işlevsellik sağlayan bir uygulama yazılımıdır. Bu yazılım da yerel ağdaki bir ağ geçidinde konuşlanmıştır.
Arka Uç Veri Paylaşım Modeli
Arka uç veri paylaşım modeli, kullanıcıların akıllı nesne verilerini bir bulut hizmetinden ve farklı kaynaklardan gelen verilerle birlikte işlemesine ve analiz etmesine olanak tanıyan bir iletişim mimarisini ifade eder. Bu mimari, “yüklenen sensör verisine üçüncü taraara erişim izni verme isteğini” desteklemektedir. Bir başka deyişle sadece nesne ile bulut iletişimi, verinin buluttaki servis tarafından kullanılmasına olanak tanırken arka uç veri paylaşım modeli, bir anlamda bulut servisleri arasında da verinin dağıtımını desteklemektedir
Bu nedenle doğru yanıt a) seçeneğidir.
Yorumlar
- 0 Yorum