Psiko-Sosyal Rehabilitasyon Deneme Sınavı Sorusu #1065497

Aşağıdakilerden hangisi Sembolik Etkileşim Yaklaşımına ait özellik arasında gösterilemez?


Bu yaklaşıma göre istismarla bağlantılı durumsal değişkenler bakım verici, yaşlı birey veya her iki tarafın sosyal ve ekonomik koşulları ile ilgili olabilir.

Yaşlı birey ve bakım verici arasındaki etkileşimsel süreçler üzerinde odaklaşmaktadır.

“İnsanlar şiddete farklı anlamlar yükler ve şiddetin belirli durumlardaki sonuçlarına göre bu anlamlar değişir” temeline dayanmaktadır.

Bu yaklaşımda tedavi, istismarla ilgili aile değerlerini, normlarını ve duruma ilişkin yorumlamalarını değiştirme çabası üzerinde odaklaşmaktadır.

Bu yaklaşım, istismar sürecine etki edebilecek sosyal ve ekonomik faktörleri dikkate almamaktadır. 


Yanıt Açıklaması:

Sembolik Etkileşim Yaklaşımı: Yaşlı birey ve bakım verici arasındaki etkileşimsel süreçler üzerinde odaklaşmaktadır. “İnsanlar şiddete farklı anlamlar yükler ve şiddetin belirli durumlardaki sonuçlarına göre bu anlamlar değişir” temeline dayanmaktadır. Bu yaklaşımda tedavi, istismarla ilgili aile değerlerini, normlarını ve duruma ilişkin yorumlamalarını değiştirme çabası üzerinde odaklaşmaktadır. Yaklaşımla ilgili zorluk ise, istismar sürecine etki edebilecek sosyal ve ekonomik faktörleri ve çocukluklarında istismara uğramış bakım vericilerin tamamının yaşlılarını istismar etmediğini dikkate almamasıdır. A  seçeneğinde verilen ifade Durumsal Yaklaşıma ait bir özelliktir.

Yorumlar
  • 0 Yorum