Psikoloji Deneme Sınavı Sorusu #1144401

Bilim üretme sürecinin her aşamasında araştırmacıların yoğun bir şekilde birbirlerinin fikirlerine başvurması ve eleştirilerden yararlanması ile fikirler zenginleşir ve hata yapma oranı azalır. Bilim sürecindeki bu gereklilik günümüzdeki akademik yaşamda en çok hangi biçimde gözlenmektedir?


Makale performans ödüllerinin verilmesi

Devlet destekli projelerin (ör; TÜBİTAK, AB projeleri) yürütülmesi

Bilimsel dergilerdeki hakem uygulaması

Üniversitelerdeki kalite çemberleri uygulaması

Öğrencilere üniversite memnuniyet anketi uygulanması


Yanıt Açıklaması:

Bilimin tüm insanlıkla paylaşılmak amacıyla edinilen bilgilerden oluşmaktadır. Bu paylaşım günümüzde en yaygın şekilde bilimsel dergiler yoluyla olmaktadır. Bilim insanları elde ettikleri bulguları paylaşıma sunmak için makaleler yazıp bu makaleleri dergilerde yayımlatmak için uğraşırlar. Araştırmacılar bir makale yazdıktan sonra çoğunlukla o makaleyi meslektaşlarına yollayıp onlardan makaleyi eleştirmelerini rica ederler.

Bu şekilde makalenin hatalı, eksik ya da anlaşılmaz olması riskini azaltmaya çalışırlar. Meslektaşlardan fikir alınıp gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra araştırmacılar makalelerini yayımlatmak amacıyla bilimsel bir dergiye yollarlar. Hakemler sadece makalenin problemlerini belirtmez, çoğunlukla makale yazarına makalenin bilimsel değerini arttıracak yapıcı önerilerde de bulunurlar. Böylece bilim üretme süreci zenginleşmiş olur. Bu bilgiler ışığında doğru cevap C seçeneğidir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum